Biden komentarisao ubistvo vođe Hamasa: "Ovo nije pomoglo"

4
Radiosarajevo.ba
Biden komentarisao ubistvo vođe Hamasa: "Ovo nije pomoglo"

Američki predsjednik Joe Biden rekao je jučer da ubistvo vođe palestinske grupe Hamas Ismaila Haniyeha nije pomoglo primirju u izraelskom ratu u Gazi.

Komentirao je to u zajedničkoj bazi Andrews u Marylandu, gdje je kasno navečer sletio avion sa zatvorenicima koje je Rusija oslobodila. Joe Biden je ranije tog dana razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Iranski dužnosnici i Hamas rekli su da je Izrael odgovoran za atentat, a isto procjenjuje i nekoliko američkih dužnosnika, koji su zatražili anonimnost. Atentat bi mogao pokrenuti novi val nasilja na Bliskom istoku i preokrenuti pregovore o okončanju rata u Gazi, u kojima je Haniyeh bio jedan od ključnih sudionika.

Znate li koliko košta sedmica ljetovanja u Hrvatskoj? Italija i Španija su jeftinije

Bomba kojom je ubijen Haniyeh skrivena je prije otprilike dva mjeseca u kući u kojoj je odsjeo, tvrde bliskoistočni dužnosnici za New York Times. Kuću štiti Islamska revolucionarna garda i dio je velikog kompleksa u luksuznoj četvrti sjevernog Teherana. Haniyeh je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji, a ubijen je bombom koja je detonirana na daljinu, tvrde dužnosnici.

Ubijen je i njegov tjelohranitelj. Eksplozija je potresla zgradu, razbila neke prozore i uzrokovala djelomično urušavanje vanjskog zida

Magazin Time objavio naslovnicu o kojoj će se dugo pričati: Kamala Harris i Bidenov odlazak

Izrael nije javno priznao odgovornost za ubistvo, ali su izraelski obavještajni dužnosnici izvijestili SAD i druge zapadne vlade o detaljima neposredno nakon operacije, tvrdi pet bliskoistočnih dužnosnika. Jučer je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da SAD nije imao saznanja o zavjeri za atentat, piše Hina.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, je prije par dana izdao naredbu da Iran izravno udari na Izrael, kao odmazdu za ubistvo Hanijeha. Hamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak