Apokaliptični prizori u Grčkoj: Više od 40 tona ribe je uginulo

0
Radiosarajevo.ba
Apokaliptični prizori u Grčkoj: Više od 40 tona ribe je uginulo

Grčke vlasti počele su skupljati stotine hiljada mrtvih riba koje su ove sedmice preplavile turističku luku u gradu Volosu.

Riječne ribe još su prošlogodišnje poplave istjerale iz njihovih uobičajenih staništa u slatkim vodama.

Uginule ribe stvorile prekrile su površinu mora u luci, a neugodan miris uzbunio je stanovnike i lokalne vlasti koji su požurili ukloniti ribe prije nego što smrad stigne do obližnjih restorana i hotela.

Tinejdžer u Engleskoj pratio djevojku 45 minuta pa je 36 puta izbo nožem

"Smrad se osjeti kilometrima. Nije riječ samo o obali, već i o središtu Pagasetskog zaljeva", kazao je član gradskog vijeća Stelios Limnios za Reuters.

Izvučeno 40 tona ribe

U srijedu su ribarski brodovi razvukli mreže kako bi prikupili ribe koje su zatim odvezene kamionima. U samo 24 sata prikupljeno je više od 40 tona ribe, priopćile su vlasti.

Gradonačelnik Volosa Achilleas Beos rekao je da je smrad bio nepodnošljiv. Na konferenciji za novinare je okrivio vladu koja, kako je rekao, nije riješila problem prije nego što je stigao do njegovog grada.

Upozorio je da bi trule ribe mogle izazvati ekološku katastrofu za druge vrste u tom području. "Nisu učinili nužno – postavili zaštitnu mrežu kako bi se spriječilo da slana voda ubije ribe", kazao je.

‘Turistička sezona je gotova’

Vlasnik restorana na plaži desetak kilometara udaljenoj od Volosa Dimosthenis Bakoyiannis kaže da je njegov promet ovog ljeta pao za 80 posto jer je manje turista željelo posjetiti mjesto nakon poplava.

"Zatvaranje barijere sada ne pomaže. Sada je kasno, turistička sezona je gotova", navodi. Stručnjaci su objasnili da je problem uzrokovan historijskim poplavama prošle godine koje su pogodile ravnicu Tesalije, piše Telegram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak