Apokaliptične scene u Kaliforniji: Stravična oluja hara zemljom, požari i poplave odnijeli živote

0
Radiosarajevo.ba
Apokaliptične scene u Kaliforniji: Stravična oluja hara zemljom, požari i poplave odnijeli živote

Obilne padaline i jaki vjetrovi paralizirali su dijelove američke savezne države Kalifornije, a prema dosadašnjim izvještajima, nevrijeme je odnijelo živote nekoliko ljudi.

Vlasti su dosad javila da ima troje umrlih od posljedica oluje. U blizini grada Sacramenta, muškarca je udarilo drvo koje je palo u njegovom dvorištu i kasnije je preminuo od povreda, objavio je u ponedjeljak, 5. februara, ured mrtvozornika distrikta Sacramento.

U nedjelju, 6. februara, su dvije osobe također smrtno stradale od pada drveća u sjevernoj Kaliforniji, prema javljanju američke televizije CNN.

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Oluja, koja je isprva bjesnila na području San Francisca, u ponedjeljak, 5. februara, je putovala južnije i stigla do Santa Barbare i Los Angelesa.

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala opskrbu strujom. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom već je u nedjelju, 5. februara, upozorio na "ozbiljnu oluju s opasnim i potencijalno opasnim posljedicama" i proglasio vanredno stanje za nekoliko distrikta.

Razlog obilnih padavina je vremenski fenomen nazvan "atmosferska rijeka". Nacionalna meteorološka služba u Las Vegasu rekla je da se radi o "koncentriranom kanalu vlage koji potječe iz suptropa, prenoseći vlagu i obilne padavine u srednje geografske širine".

Budući da vlažne zračne mase koje pogađaju Kaliforniju uglavnom dolaze iz tropskih morskih regija u Tihom okeanu oko Havaja, poznate su i kao "Ananas ekspres", javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak