Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

Prva dama Sjedinjenih Država Michelle Obama debitirala je na prestižnoj listi najmoćnijih žena na svijetu časopisa Forbes. Supruga prvog čovjeka SAD-a nalazi se na 40. mjestu, ispred kraljice talk showa Opre Winfrey (41) i britanske kraljice Elizabete II. (42), dok je već četvrti put zaredom najmoćnijom proglašena njemačka kancelarka Angela Merkel jer je izvela Njemačku iz recesije ranije nego što je iko to očekivao.

Forbes svoju listu sastavlja na temelju kriterija popularnosti u medijima i financijske moći. Forbes popis sastavlja šestu godinu zaredom.

"Uzimamo u obzir stotine žena koje su na najvišim pozicijama u biznisu, politici i neprofitnim udrugama te ih suprotstavljamo jedne drugima kako bismo vidjeli koliko su moćne", objasnila je Chana Schoenberger iz uredničkog tima uglednog časopisa dodavši da su kompanije zbog gospodarske krize tražile promjene u vodstvu i često na najistaknutije pozicije postavljale žene.

Ove godine među 100 najmoćnijih žena našlo se 27 direktorica velikih kompanija i deset žena kancelarki, premijerki ili predsjednica. Uz Michelle Obamu prvi se put i to na 74. poziciji na prestižnoj listi našla i prva islandska premijerka Johanna Sigurdardottir ponajprije jer ju je zapao posao spašavanja posrnulog financijskog sustava zemlje.

Deset najmoćnijih žena na svijetu:
1. Angela Merkel, njemačka kancelarka
2. Sheila Bair, (Federal Deposit Insurance Corp, SAD)
3. Indra Nooy (Pepsi Co, SAD)
4. Cynthia Carroll (Anglo American, VB)
5. Ho Ching (Temasek, Singapur)
6. Irene Rosenfeld (Kraft Foods, SAD)
7. Ellen Kullman (DuPont, SAD)
8. Angela Braly (WellPoint, SAD)
9. Anne Lauvergeon (Areva, Francuska)
10. Lynn Elsenhans (Sunoco, SAD)

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak