Američka vojska greškom poslala milione mailova državi koja je ruski saveznik

0
Radiosarajevo.ba
Američka vojska greškom poslala milione mailova državi koja je ruski saveznik

Milioni e-mailova američke vojske greškom su poslani Maliju, ruskom savezniku. E-mailovi namijenjeni domeni američke vojske ".mil" godinama su slani u zapadnoafričku državu čija domena završava sufiksom ".ml". Neki od e-mailova navodno su sadržavali osjetljive podatke poput lozinki, medicinske dokumentacije i planova putovanja najviših oficira.

Pentagon je potvrdio da je poduzeo korake za rješavanje ovog problema. Prema Financial Timesu, koji je prvi izjavio o ovoj priči, nizozemski poduzetnik Johannes Zuurbier identificirao je problem prije više od 10 godina.

Od 2013. godine ima ugovor za upravljanje državnom domenom Malija, a posljednjih je mjeseci navodno prikupio destine hiljada pogrešno usmjerenih e-poruka.

Stanje polena u BiH: Važne informacije za alergične

Nijedna poruka nije bila označena kao povjerljiva, ali novinari navode da su sporne poruke uključivale medicinske podatke, karte američkih vojnih objekata, finansijsku evidenciju i planove za službena putovanja, kao i neke diplomatske poruke.

Zuurbier je ranije ovog mjeseca napisao pismo američkim službenicima kako bi ih upozorio.

Tragedija u Poljskoj: Avion pao na aerodromski hangar, poginulo pet osoba

Vojna vlada Malija bi trebala preuzeti kontrolu nad domenom

Istaknuo je kako bi njegov ugovor s vladom Malija uskoro trebao završiti, što znači da je "rizik stvaran i mogli bi ga iskoristiti protivnici SAD-a". Vojna vlada Malija treba preuzeti kontrolu nad domenom u ponedjeljak.

Komunikacije američke vojske koje su označene kao "klasificirane" i "strogo povjerljive" prenose se kroz zasebne IT sisteme zbog kojih je malo vjerovatno da će biti slučajno ugrožene, tvrde bivši i aktuelni američki službenici.

Požar na aerodromu na Siciliji, letovi odgođeni do srijede

Steven Stransky, advokat koji je prethodno radio kao viši savjetnik u Odjelu za obavještajno pravo ministarstva domovinske sigurnosti, ipak naglašava da bi se čak i naizgled bezopasne informacije mogle pokazati korisnima američkim protivnicima, posebno ako uključuju detalje o pojedinačnom osoblju.

Amerikanci potvrdili kako su svjesni problema

"Ta vrsta komunikacije značila bi da strani akter može početi s izradom dosijea o našem vojnom osoblju, u svrhe špijunaže, ili bi ih mogao pokušati natjerati da otkriju informacije u zamjenu za finansijsku korist. To je svakako informacija koju strana vlada može koristiti", objasnio je.

Ruski lovac-bombarder srušio se u Azovsko more

Profesor informacijskih studija na Sveučilištu Syracuse Lee McKnight smatra da je američka vojska imala sreće što joj je skrenuta pozornost na problem i što je e-pošta išla na domenu koju koristi vlada Malija, a ne cyber kriminalcima. Dodao je kako je kibernetički kriminal usmjeren na korisnike koji netačno napišu internetsku domenu uobičajena pojava.

"Oni se nadaju da će osoba pogriješiti i da vas mogu namamiti", naveo je. Glasnogovornik američkog ministarstva obrane je rekao kako su svjesni problema i da ga se ozbiljno shvata.

Istaknuo je da je odjel poduzeo korake kako bi osigurao da se ".mil" e-mailovi ne šalju na pogrešne domene, uključujući njihovo blokiranje prije odlaska i obavještavanje pošiljatelja da moraju potvrditi primatelje, prenosi index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak