Amazon zabranio prodaju knjige zlotvora Adolfa Hitlera "Mein Kampf"

Radiosarajevo.ba
Amazon zabranio prodaju knjige zlotvora Adolfa Hitlera "Mein Kampf"

Kompanija Amazon zabranila je prodaju izdanja knjige zlotvora Adolfa Hitlera Mein Kampf (Moja borba) i drugih propagandnih nacističkih knjiga, a nakon decenije kampanje udruženja porodica žrtava holokausta, javlja Tanjug.

Brojna akademska izdanja na stranim jezicima knjige Mein Kampf trenutno su dostupna na Amazonovoj knjižari u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i obilježenu knjigu na njemačkom jeziku, objavljenu 2016, prenosi britanski dnevni list The Guardian.

Prethodnih dana prodavači knjiga obaviješteni su da neće više moći prodavati ni druge knjige s nacističkom tematikom, među kojima su i dio Hitlerove autobiografije i dječije knjige u kojima se šire antisemitske ideje.

Zabrana i za Otrovne pečurke

U elektronskoj poruci, u koju je The Guardian imao uvid, pojedincima koji prodaju polovne kopije knjige Mein Kampf posredstvom Amazonovog servisa rečeno je da kompanija ne može više imati u ponudi te knjige jer je to u koliziji s kodeksom ponašanja na internetu.

Kako se navodi, ta zabrana uticat će na proizvodnju izdavačkih kuća u Londonu, prije svega Random Housea i Jaika iz Indije.

Vodeća udruženja za informiranje o holokaustu i jevrejske grupe zalagale su se od kraja 1990-ih da zaustave prodaju kopija Mein Kampfa posredstvom Amazona, međutim, trgovci su se pozivali na pravo slobode govora i potrebu da studenti shvate Hitlerovo razmišljanje.

Većina izdanja publikacija s nacističkom materijom dostupna je na internetu, gdje se mogu besplatno skinuti.

Među knjigama čija je zabrana uvedena jest i knjiga namijenjena djeci Otrovne pečurke Juliusa Streichera.

Amazon je dosad već zabranio prodaju raznih desničarskih knjiga, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak