Ahmadinejad položio predsjedničku zakletvu

Radiosarajevo.ba
Ahmadinejad položio predsjedničku zakletvu

Mahmoud Ahmadinejad položio je danas predsjedničku zakletvu za svoj drugi mandat, a stotine pristalica opozicije okupilo se ispred zgrade parlamenta, u kojoj je održana ceremonija.

"Ja, kao predsjednik Islamse Republike Iran, kunem se pred svetim Kuranom, iranskim narodom i Bogom da ću biti čuvar zvanične religije, Islamske Republike i Ustava", rekao je Ahmadinedžad na ceremoniji.

Njemačka, Francuska, Britanija i SAD već su objavile da neće poslati čestitke Ahmadinejadu, a on je izjavio da takve poteze niko i ne očekuje.

Najmanje 30 ljudi poginulo je tokom uličnih protesta poslije izbora održanih 12 juna.

Ahmadinedjadov mandat juče je formalno potvrdio vrhovni iranski vođa ajatola Ali Khamenei, koji mu je pružao snažnu podršku tokom nemira.

Khamenei je izjavio da je Ahmadinejad pravi pobjednik izbora i da su Iranci "glasali za borbu protiv arogancije i siromaštva, te širenje pravde".

Ahmadinejad sada ima dvije sedmice da formira vladu koju treba da odobri parlament. Analitičari ocjenjuju da novom predsjedniku neće biti lako da formira prihvatljiv i kredibilan kabinet.

U prvom govoru napao zapadne sile

Ahmadinejad je u prvom govoru poslije polaganja zakletve izrekao nove kritike na račun zapadnih sila i naglasio da će se Islamska Republika usprotiviti "silama represije".

"Usprotivićemo se ugnjetačima i pokušati da ispravimo globalne mehanizme diskriminacije, da bi od toga korist imali svi narodi u svijetu", rekao je Ahmadinejad.

On je dodao da su izbori koji su održani 12. juna "označili početak velike promjene u Iranu i svijetu". Poslije izbora izbili su nemiri u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi.

"Rekli su da će priznati izbore, ali da neće uputiti čestitke. To znači da oni žele samo demokratiju koja služi njihovim interesima i da ne poštuju glasove i prava naroda", dodao je Ahmadinejad, komentarišući objavu zapadnih sila da mu neće uputiti čestitke.

On je rekao da "niko u Iranu ne očekuje njihove čestitke", da ne cijeni njihovo siledžijsko ponašanje, kao ni osmijehe i pozdrave.

Bijela kuća juče je priznala da je Ahmadinejad izabrani predsjednik Irana, ali je saopštila da mu neće čestitati pobjedu.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani, koji je vodio inauguraciju, takođe je kritikovao zapadne sile zbog njihove "ishitrene" reakcije na izbore, koje je opozicija opisala kao neregularne.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak