Afganistan prioritet novog lidera NATO-a

Radiosarajevo.ba
Afganistan prioritet novog lidera NATO-a

Novi generalni sekretar NATO-a Andreas Fogh Rasmussen rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu da će međunarodne vojne snage ostati u Afganistanu koliko god bude trebalo kako bi spriječile da se ta zemlja, kako se izrazio, pretvori u ranžirnu stanicu međunarodnog terorizma.

Rasmussen nije isključio ni pregovore s umjerenim strujama u redovima afganistanskih talibana.

Novi generalni sekretar NATO-a ukazao je da po njegovom mišljenju jedinstvena uloga koju NATO ima u svijetu sa sobom nosi i jedinstvenu odgovornost.

"NATO je i dalje krajnja polisa osiguranja za skoro milijardu osoba u 28 država. Kao generalni sekretar NATO-a namjeravam da izvučem maksimum iz ogromnih mogućnost, iz naših operacija i naših partnerskih odnosa s drugim zemljama i da, transformišući način na koji NATO djeluje, osiguram da savez dostigne svoj puni potencijal kao oslonac globalne sigurnosti", istakano je lider NATO-a.

Andreas Fogh Rasmussen osnovao je posebnu komisiju koja bi trebalo da isplanirala širu ulogu alijanse i naglasio da je postizanje tešnjih veza s Rusijom od vitalnog značaja.

Rasmussen, inače bivši danski premijer, govorio je neposredno po dolasku u sjedište NATO-a u Bruxellesu gdje je preuzeo dužnost novog političkog šefa vojnog saveza, prenosi BBC.

Vezano:
Krvavi početak sedmice u Afganistanu: 12 poginulih u eksploziji
Novi generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen


fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak