56. dan invazije: Rusi: "Na jesen počinje isporuka moćne rakete"

0
Radiosarajevo.ba
56. dan invazije: Rusi: "Na jesen počinje isporuka moćne rakete"

Ovo su najnovije vijesti jutros:

Rusija je Mariupolju postavila novi ultimatum da se preda danas u 14 sati. U priopćenju objavljenom u srijedu rano ujutro, rusko ministarstvo odbrane navodi da su njihove trupe otvorile humanitarni koridor iz tvornice Azovstal "za povlačenje ukrajinskih vojnika" kako bi "dobrovoljno položili oružje" kao i za evakuaciju civila.

 Komandant ukrajinskih marinaca koji se bore u Mariupolju rekao je da su njegove snage "možda suočene s našim posljednjim danima, ako ne i satima" i apelirao na izvlačenje u video poruci objavljenoj na njegovom Facebook računu rano u srijedu ujutro. "Pred nama su vjerojatno zadnji dani, ako ne i sati. Neprijatelj nas brojčano nadmašuje 10 prema jedan”, rekao je Serhiy Volyna iz 36. zasebne brigade marinaca.

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se intenzitet vatre ruskih vojnika prema Harkivu, Donbasu i Dnjepru "značajno povećao", dan nakon što je Kremlj pokrenuo svoju dugo očekivanu ofenzivu na istočnu Ukrajinu. Ruski dužnosnici rekli su da je ukupno 1260 vojnih ciljeva pogođeno raketama i topništvom duž linije fronta od 300 milja u regijama Donbas i Harkiv.

Ambasadorica Mlinarević: 'Kako se ubije troje ljudi da niko ništa ne čuje? Ne zatvarajte oči i uši'

Zelenski je rekao da je situacija u opkoljenom gradu Mariupolju izrazito teška. "Ruska vojska blokira sve napore da se organiziraju humanitarni koridori i spasi naš narod", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju. "Sudbina najmanje desetaka hiljada stanovnika Mariupolja koji su prethodno bili preseljeni na teritorij pod ruskom kontrolom nije poznata."

 Ruske snage zauzele su Kreminu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, a ukrajinske trupe su se povukle iz grada, rekao je regionalni guverner. Kremina, grad s više od 18.000 stanovnika oko 560 km jugoistočno od Kijeva, čini se prvim gradom koji je zarobljen u ruskoj ofenzivi na istoku Ukrajine.

 Rusija je pojačala svoju ofanzivu u Donbasu, ali njen napredak ometaju "ekološki, logistički i tehnički izazovi", priopćila je Velika Britanija. "Rusko granatiranje i udari na kontrolnu crtu Donbasa nastavljaju se povećavati, a Ukrajinci odbijaju brojne pokušaje napredovanja ruskih snaga", priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kasno u utorak.

 Rusija je rasporedila do 20.000 plaćenika iz Sirije, Libije i drugdje u ukrajinskoj regiji Donbas, prema europskom dužnosniku. Dužnosnik je rekao da se plaćenici šalju u borbu bez teške opreme ili oklopnih vozila.

 U svom noćnom obraćanju Zelenski je ustvrdio da je Ukrajina imala pristup svom oružju koje joj je potrebno, “a koje je usporedivo s oružjem koje koristi Ruska Federacija, mi bismo već završili ovaj rat. Nepravedno je da je Ukrajina i dalje prisiljena tražiti ono što njeni partneri godinama negdje spremaju.”

 Američki predsjednik Joe Biden najavit će još jedan paket vojne pomoći za Ukrajinu otprilike iste veličine kao onaj od 800 miliona dolara koji je američki predsjednik najavio prošle sedmice. Biden je rekao novinarima da nije siguran hoće li ići u Kijev.

 Velika Britanija planira opremiti Kijev protubrodskim projektilima i lanserima oklopnih projektila - uključujući postavljanje britanskih raketa Brimstone na vozila.

 Njemačka je također rekla da će surađivati s privatnim proizvođačima vojne opreme kako bi pomogla Ukrajini da ispuni svoje zahtjeve za oružjem. "Namjeravamo platiti ove isporuke", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu u utorak.

 Kina je kritizirala zapadne akcije u Ukrajini, rekavši da će davanje ofenzivnog oružja "samo produžiti i eskalirati sukob", a neke sankcije su "ravne naoružavanju ekonomske međuovisnosti" u primjedbama iznesenim na posljednjem brifingu Vijeća sigurnosti UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak