48. dan invazije: Njemački predsjednik želio u Kijev, nije dobio saglasnost

3
Radiosarajevo.ba

Ovo su ključni događaji jutros:

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zabrinutost da bi ruske snage mogle koristiti hemijsko oružje u Ukrajini, ali nije potvrdio je li ono korišteno u svom dnevnom videoobraćanju kasno u ponedjeljak. Danas su okupatori dali novo priopćenje, koje svjedoči o njihovoj pripremi za novu fazu terora protiv Ukrajine i naših branitelja, rekao je. "Jedan od glasnogovornika okupatora izjavio je da bi mogli upotrijebiti kemijsko oružje protiv branitelja Mariupolja. Shvaćamo ovo što je moguće ozbiljnije."

 Ranije u ponedjeljak navečer ukrajinske vlasti su tvrdile da je Rusija bacila dron s otrovnom tvari na grad Mariupolj na jugoistoku zemlje. Ivana Klimpuš, ukrajinska zastupnica i predsjednica parlamentarnog odbora za integraciju Ukrajine u EU, rekla je da je nepoznata tvar "najvjerojatnije" kemijsko oružje. Izvještaji su za sada nepotvrđeni.

 Ukrajinska pukovnija Azov, postrojba Nacionalne garde Ukrajine, optužila je Rusiju za korištenje kemijskog oružja "nepoznatog podrijetla", bačenog bespilotnom letjelicom (UAV) na civile u Mariupolju. Čelnik Azova Andriy Biletsky rekao je za Kyiv Independent da su tri osobe imale znakove kemijskog trovanja, ali čini se da nema "katastrofalnih posljedica" po njihovo zdravlje.

Krajina se potresnim porukama oprašta od Almira Rizvića: Tvoji dječaci će uvijek podsjećati na tebe

 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je u toku rad na provjeravanju pojedinosti o navodnom napadu, dodajući: "Svaka upotreba takvog oružja bila bi bezosjećajna eskalacija u ovom sukobu i tražit ćemo Putina i njegov režim na odgovornost." Glasnogovornik Pentagona John Kirby dodao je da je upoznat s izvješćima, ali "trenutno ne može potvrditi".

 Više od 10.000 civila je poginulo u Mariupolju, rekao je gradski gradonačelnik. Vadim Bojčenko rekao je da bi broj mrtvih mogao premašiti 20.000, jer sedmični napadi i nestašica ostavljaju tijela kao "tepihe po ulicama" u intervjuu za Associated Press.

 Zelenski je dijelom okrivio ukrajinski gubitak života zapadne nacije koje nisu poslale oružje za jačanje ratnih napora. "Nažalost, ne dobivamo onoliko koliko nam je potrebno da prije okončamo ovaj rat", rekao je. “Vrijeme se gubi. Životi Ukrajinaca se gube… A to je također odgovornost onih koji još uvijek drže oružje potrebno Ukrajini u svojoj oružarnici.”

 Ukrajinske vlasti upozoravaju ljude da se ne približavaju, kako kažu, nagaznim minama koje su bačene na Harkiv. Zelenski je također govorio o “stotinama hiljada opasnih objekata” uključujući mine i neeksplodirane granate koje su ruske snage ostavile u regijama na sjeveru Ukrajine.

 Jeziv zadatak ekshumacije tijela ukrajinskih žrtava iz masovnih grobnica u Buči na periferiji Kijeva započeo je u ponedjeljak. Više od 5.800 slučajeva navodnih ratnih zločina protiv ruskih snaga je pod istragom, izjavila je za CNN Iryna Venediktova, ukrajinska glavna tužiteljica.

 Gotovo dvije trećine sve ukrajinske djece napustilo je svoje domove u šest sedmica od ruske invazije, a UN je potvrdio smrt 142 djece, iako je broj gotovo sigurno mnogo veći, objavila je u ponedjeljak agencija UN-a za djecu. 

 Ujedinjeni narodi sve češće čuju izvještaje o silovanju i seksualnom nasilju u Ukrajini i pozivaju na istragu o nasilju nad ženama i povećanu zaštitu ukrajinske djece. Sima Bahous, izvršna direktorica UN Women, rekla je Vijeću sigurnosti UN-a: "Kombinacija masovnog raseljavanja i brutalnosti prikazane prema ukrajinskim civilima podigla je sve crvene zastave."

 Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava rekla je da je zabilježila užasne činove seksualnog nasilja od strane ruskih vojnika u Buči i drugdje, uključujući slučaj u kojem su žene i djevojke držane u podrumu 25 dana, objavio je New York Times. Prema riječima pravobraniteljice Lyudmyle Denisove, devet od tih žrtava sada je trudno.

 Tri osobe su ubijene, a osam civila ranjeno u ruskim napadima u ukrajinskoj regiji Donjeck, rekao je guverner regije Pavlo Kyrilenko u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

 Istočni ukrajinski grad Harkiv bio je u ponedjeljak pod teškim granatiranjem, što je rezultiralo višestrukim žrtvama, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov. Među žrtvama u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, bilo je i dijete, rekao je gradonačelnik regije.

 Ruske snage usredotočene su na regiju Donbas, rekao je američki Pentagon, ali još nisu pokrenuli ofenzivu. "Oni se premještaju, ponovno se fokusiraju na Donbas", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby novinarima. Zapadni dužnosnici rekli su da očekivao je da će Rusija pokušati "udvostručiti ili možda čak utrostručiti" svoje snage u Donbasu dok prebacuje snage iz Kijeva i drugdje u narednim sedmicama.

 U međuvremenu, ukrajinske snage spremaju se za "posljednju bitku" za kontrolu opkoljenog južnog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, priopćile su ukrajinske oružane snage.

 Austrijski kancelar Karl Nehammer održao je u ponedjeljak u Moskvi "direktne, otvorene i teške" razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. U priopćenju je navedeno da je Nehammer – prvi čelnik EU-a koji se sastao s Putinom otkako je naredio svojim postrojbama da napadnu Ukrajinu – rekao da to “nije bio prijateljski sastanak”.

 Moskva je rekla da neće pauzirati "svoju vojnu operaciju" u Ukrajini prije sljedeće runde mirovnih pregovora. U intervjuu za rusku državnu televiziju, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne vidi razloga da ne nastavi razgovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se strane ponovno sastanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak