Sindikat državnih i policijskih službenika u institucijama BiH najavljuje mogućnost štrajka

Radiosarajevo.ba
Sindikat državnih i policijskih službenika u institucijama BiH najavljuje mogućnost štrajka

danas mogućnost skorog organiziranja štrajka zbog odluka Vijeća ministara BiH o smanjenju osnovice za obračun plaća i toplog obroka zaposlenih u institucijama BiH, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je u parlamentarnoj proceduri.

Predstavnici ovog sindikata su na pres-konferenciji u Sarajevu ustvrdili da su ovi akti doneseni bez saglasnosti i partnerskih odnosa sa Sindikatom, čime je Vijeće ministara BiH prekršilo zakon.

Zatražili su još jednom od VMBiH da prihvati Sindikat kao partnera da bi se našlo zajedničko rješenje kojim oni s najnižim primanjima ne bi bili oštećeni. U suprotnom najavljuju da će istrajati u svojim zahtjevima te da će iskoristiti i svoje zakonsko pravo stupanja u štrajk.

Predstavnici sindikata su istaknuli da prostora za uštede ima na drugim stranama, kao što je ukidanje naknada za rad u raznim komisijama.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata Rasim Šećerović naveo je da je VMBiH donošenjem ovih akata zanemario odredbe zakona koje je sam predložio parlamentu na usvajanje, a to su zakoni o radu, te plaćama i naknadama.

-Oni su samostalno i bez konsultacija donijeli ove odluke bez obzira na to koliko su one pogubne na članstvo Sindikata, upozorio je Šećerović.

Objašnjava i da VMBiH nije mogao donijeti odluku o promjeni osnovice bez politike plaća i bez valjanog obrazloženja o eventualnoj ugroženosti makroekonomske stabilnosti.

Ovim aktima VMBiH ogorčeni su i predstavnici Sindikata Granične policije BiH, koji su danas kazali da to predstavlja nezakonito "zavlačenje ruke" u džepove graničnih policajaca.

Predstavnik Sindikata GPBiH Svevlad Hofman kazao je da političari svoju rastrošnost pokrivaju time što smanjuju ionako niske plaće policijskim službenicima, ne razmišljajući kako će se njihove odluke odraziti na sigurno čuvanje granice BiH.

Sindikat GPBiH također očekuje i od međunarodne zajednice da se uključi u rješavanje ovog problema te da će uskoro o ovome razgovarati i s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak