Žrtve peterostrukog ubistva slučajno odabrane

Radiosarajevo.ba
Žrtve peterostrukog ubistva slučajno odabrane

Makedonska ministarka Gordana Jankulovska kaže da je petostruko ubistvo u blizini Skoplja bilo organizovano, a žrtve slučajno izabrane; dodala je i da istraga ide u dobrom pravcu.

Četvorica mladića i 45-godišnji muškarac ubijeni su prošle nedelje u u blizini skopskog sela Smiljkovci, a u policiji smatraju da su izvršioci bili profesionalci, što se zaključuje na osnovu činjenice da je većina njihovih metaka pogodila tijela ubijenih.


Mjesto zločina (Yahoo, Reuters)

Biljana Janevska sa Instituta za sudsku medicinu izjavila je da je kod ubistva Aleksandra Naćovskog, Cvetanča Acevskog, Kirila Tričkovskog, Filipa Slavkovskog i Borčeta Stefkovskog upotrebljeno oružje velike probojne moći, a da je razlog smrti kod svih oštećenje vitalnih organa.

Tajni svjedok?

Ubice su koristile vozilo sa lažnim registracijama i još uvijek nije poznato da li je automobil ukraden da bi bio upotrijebljen u ubistvima ili ga je grupa koristila za svoje potrebe. Policija vjeruje da će "opel omega" tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mjestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći pronalaženju ubica. Spekuliše se da su ubice možda i pobegle iz Makedonije, piše B92.

Kako su objavile crnogorske Vijesti, istraga se kreće u dobrom pravcu dijelom i zbog navodnog „tajnog svjedoka“, kojeg ubice nisu primijetile.

U Skopju su se juče popodne i uveče okupili građani kako bi iskazali svoj protest zbog ubistva; popodne je došlo do sukoba policije i huligana, jer im policija nije dozvolila da pređu most "Goce Delčev" i upute se ka Bit pazaru, mjestu nastanjenom uglavnom pripadnicima albanske zajednice.

Divljanje po Skopju

Uveče je održan još jedan protest ispred zgrade Vlade, gde su zapaljene svijeće za petoricu ubijenih, ali je i taj protest pretvoren u nacionalističko i huligansko divljanje po gradu. U saopštenju makedonskog MUP-a navodi se da su protesti nastavljeni povicima i bacanjem kamenica i tvrdih predmeta ka objektu Vlade, pri čemu su polomljena tri-četiri stakla – povrijeđena su dva policajca i tri civila.


Protesti u Skopju (B92, Beta)

Privedeno je deset ljudi, od kojih petoro maloljetnika, zbog izazivanja nereda za vrijeme popodnevnih protesta ispred zgrade Vlade. MUP navodi da preduzima intenzivne mmere kako bi spriječio nasilje. U centru Skoplja raspoređeni su policajci i policijska vozila. Policijske snage su raspoređene i u Staroj skopskoj čaršiji i u blizini spomenika Skender Bega.

Nekoliko novinarskih ekipa je prijavilo da su novinari i snimatelji pogođeni kamenicama na zadatku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak