'Žene u crnom' pozvale na priznavanje genocida

Radiosarajevo.ba
'Žene u crnom' pozvale na priznavanje genocida


Nevladine organizacije „Žene u crnom“ i „Art Klinika“ danas su u centru Beograda, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, organizovale akciju antifašističke solidarnosti protiv politike poricanja.

Dopisnik agencije Anadolija javio je da je akcija nazvana "Priznajem" počela isticanjem transparenata i poruka u podne u Pionirskom parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine grada Beograda, a nastavljena je šetnjom do spomenika žrtvama fašizma na Terazijama, gdje je položeno cvijeće, te "antifašističkim maršom" preko Knez Mihajlove ulice u centru Beograda.

Aktivistikinje i aktivisti ovih organizacija su se pod prismotrom okupili ispred zgrade Predsjedništva i istakli veliki transparent "Priznajem".

Na transparentima je pisalo: „Prizanajem: da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, da sam Srpkinja i da je počinjen genocid u Srebrenici, da je Draža Mihailović ratni zločinac, da je Kosovo nezavisno...“

„Žene u crnom“ su nosile transparente na kojima se poziva na „priznanje da je u Srebrenici počinjen genocid, da Vukovar nije srpski grad i da su haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i prije izricanja presude“.

Predsjednica udruženja „Žene u crnom“ Staša Zajović je u ime organizatora akcije i antifašističkog marša rekla da je neophodno podsjećati na antifašističke tekovine.


"Za nas je jako uvredljivo da se izjednačavaju fašisti i antifašisti, dakle partizani i četnici, i ja vidim to kao veoma opasnu tendenciju revizije istorije Drugog svetskog rata", ocijenila je Zajović.

Ona je istakla da je veoma opasno to što predsjednik Srbije Tomislav Nikolić negira zločin u Srebrenici i, kako je je rekla, to je neodgovorno ponašanje s obzirom na to da postoje sudske presude.

"Za razliku od njega, mi kao građanke priznajemo, ne samo sudske presude, nego da su načinjene ogromne patnje, bol i okrutnost prema žrtvama na prostoru bivše Jugoslavije, pogotovo u Srebrenici. Ovo je čin naše odgovornosti prema tim i drugim zločinima. Mi smatramo da Srbija treba da se odnosi odgovorno prema međunarodnim obavezama i da se napravi kontinuitet prema Drugom svjetskom ratu, a ne da se napravi kontinuitet sa politikom poricanja, falsifikovanja i zaborava za kontinuitet zločina", izjavila je Zajović.

Kako je pojasnila, ova akcija je čin s ciljem da se Beograd prikaže drugačije, "umesto homogenizovane javnosti koja horski odobrava ono što predsednik poriče, zaboravlja, falsifikuje".

Veliko osiguranje

Pretežno žene, koje su marširale ulicama Beograda uz pratnju velikog broja policajaca, u prolasku kroz Knez Mihajlovu ulicu susrele su se u jednom trenutku sa aktivistima Srpske radikalne stranke (SRS) koji su se tu našli prikupljajući potpise za puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora.

Iako je bilo dobacivanja i reakcija pristalica radikala, policija nije dozvolila da dođe do incidenta, javio je dopisnik Anadolije.

Učesnici su akciju "Priznajem" simbolično završili u Srebreničkoj ulici, u centru Beograda na Kosančićevom vencu, gdje su istakli poster na kojem piše "Srebrenica 11. jul 1995 - 9. novembar Beograd, 8.372 žrtve genocida u Srebrenici".

"Žene u crnom" su minutom ćutanja odale počast srebreničkim žrtvama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak