'Želim međunarodnu konferenciju o Kosovu'

Radiosarajevo.ba
'Želim međunarodnu konferenciju o Kosovu'

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavo je sinoć, gostujući u emisiji Svedok na Radio-televiziji Srbije (RTS), da želi da se organizuje međunarodna konferencija o Kosovu i da se „konačno riješi to pitanje“, javlja agencija Anadolija.

Dačić je istakao kako je „Srbija postala igrač“, te da više „nije na tribinama“.

„Dajte da mi rješavamo pitanje Kosova…Trebamo svoje interese poklopiti s interesima velikih sila. Nisam za to da Srbija uzalud daje žrtve… Naša pozicija na političkoj sceni je stabilna. Srbija se vratila u igru“, rekao je, uz ostalo, Dačić.

On je postavio pitanje šta je alternativa Srbije ukoliko ne uđe u Evropsku uniju? No, ponovio je da Srbija ne želi ulazak u Evropsku uniju ako to znači odricanje od Kosova, odnosno priznavanje nezavisnosti te države. Podvukao je da nova Vlada Srbije nije prihvatila ništa novo u odnosu na Kosovo, a imajući u vidu ono što je već prihvatila ranija vlast.

„Šta je to Srbija izgubila“, pita se Dačić.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom Dačić je naveo da od njih mnogo drugog zavisi.

"Vodili smo politiku koja nas je udaljavala od toga da sačuvamo naš nacionalni interes na Kosovu, i sada, ako pogledate stanje u Ustavu, piše da je Kosovo Srbija, a gdje je to u životu. Život je drugačiji, ja sam Hašimu Tačiju rekao da mu ne bih dozvolio ovo danas da sam bio predsjednik kad je bio Milošević. Mi stalno sanjamo o jakim saveznicima, a toga nema. Realnost je da je Srba na Kosovu i Metohiji sve manje", tvrdi on.

Premijer Srbije naveo je „da svi hoće da se pitanje Kosova što prije riješi“.

"Mi idemo logikom da je bolje da bude zamrznuti konflikt, ali to nije realno. I Milošević i Tadić su mi govorili 'samo da prođe ovaj izborni krug', njemački, američki, svejedno... i ništa. I u Krajini smo vikali 'izdržite', a kad se zapucalo rekli smo 'ne možemo da uđemo u rat'. Ja neću da vodim takvu politiku, i moramo da izađemo sa predlozima", istakao je premijer.

Govoreći o planovima srbijanske vlade, naglasio je da bez povećanja životnog standarda nema ništa, te obećao da „nećemo živjeti u luksuzu, a da narod živi u bijedi“.

Dačić je citirao i kinesku poslovicu, pa kazao da i najduži put počinje prvim korakom. Po njegovim riječima, Srbija je zakoračila na put boljeg života u toj zemlji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak