Zdravstvena afera potresa Srbiju

Radiosarajevo.ba
Zdravstvena afera potresa Srbiju
Srbiju već dva dana trese zdravstveno korupcijska afera, a iza rešetaka su završili su ugledni ljekari i direktori predstavništava velikih svetskih farmaceutskih firmi.

Ljekari se lekari terete da su propisivali veće količine citostatika nego što je to bilo potrebno pa čak i djeci. Faramceutska industrija tereti se za davanje provizija (mita) tim istim ljekarima, u vilju što veće prodaje lijekova, prenose mediji.

U pritvoru su završili dr. Nenad Borojević, direktor beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju te njegov zamjenik Zoran Tomašević, načelnik pedijatrije Zoran Bekić, kao i načelnica bolnice Ivana Popović pod sumnjom da su primali mito farmaceutske industrije zbog čega su propisivali veće i jače doze ljekova za liječenje raka.

U akciji ‘Kraba’ uhapšeni su i direktor srbijanskog ogranka velike farmaceutske kompanije Roche Vojislav Petrović, direktor Pharma Swissa Andrej Soretić zatim menadžer Astra Zenece Predrag Marinković.


Uhapšeni ljekari; Foto: Pressonline.rs

MUP Srbije je saopštio da su sedmoro uhapšenih osumnjičeni za zločinačko udruživanje i primanje mita. Oni se terete da su od marta 2007. do kraja 2009. izvršili više krivičnih dijela davanja i primanja mita u iznosu od 40 miliona dinara i 150.000 eura, prenosi Press.

Više od 800 boca viskija

Kako Press saznaje, akcija „Kraba" započela je u srijedu oko 7 sati ujutro. Policija je u stanu direktora Borojevića pronašla ključeve od tri sefa u različitim bankama, u kojima je pronađena velika suma novca.

"Svi su hapšeni kada su hteli da krenu na posao. Prilikom pretresa Borojevićevog stana pronašli smo ključeve od tri sefa i kartice različitih banaka, zatim više deviznih bankovnih računa, oko 1.000 evra u kešu, dokumentaciju sa Instituta... Nekoliko sati kasnije otvorili smo sefove i u njima pronašli veću količinu novca. Kod Bekića je pronađen sat marke „brajting", kutija od „vertu" telefona, ali ne i telefon, koji košta oko 20.000 evra. Kod njega smo našli i veći broj deviznih računa, pištolj za koji ima dozvolu i oko 4.000 evra", izjavio je izvor Pressa iz MUP-a Srbije.

Isti izvor iznio je nevjerovatan podatak da je Borojević preprodao prodavnicama i ugostiteljskim objektima više od 800 boca viskija, koje je dobijao od pacijenata.

Istraga se nastavlja
Ministar policije Srbije Ivica Dačić je izjavio da su policije nekoliko stranih država kontaktirale srpske kolege povodom istrage u farmaceutskim kućama, dodajući da se radi o međusobnoj razmjeni podataka u vezi podmićivanja zdravstenih radnika. Potvrdio je kako je tokom akcije Kraba utvrđeno da su kod nabavke ljekova za potrebe instituta ljekari tražili i dobijali mito od farmaceutskih firmi, prenosi Press.

Medicinski stručnjaci su u dogovoru s farmaceutskim kompanijama uvodili nove indikacije za liječenje pojedinim ljekovima i proširivali stare, sve zbog vlastite koristi, a ne zbog dobrobiti pacijenta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak