Ždrale smješten u ekstradicioni pritvor, čeka se molba za izručenje BiH

Anadolija
Ždrale smješten u ekstradicioni pritvor, čeka se molba za izručenje BiH
Mladen Ždrale, državnljanin Bosne i Hercegovine, kojeg je novosadska policija uhapsila u utorak na osnovu međunarodne potjernice, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, u zatvoru na Klisi.

Sud BiH osudio u augustu ove godine Mladena Ždralu na 15 godina zatvora. Ždrale je procesuiran zbog učešća u trostrukom ubistvu počinjenom u naselju Vraca u Sarajevu u novembru 2005. godine, počinjenom u blizini entitetske linije.  

Kako je navela Ivana Karapandžić, portparolka Višeg Suda u Novom Sadu, odluku o određivanju ekstradicionog pritvora donio je sudija za prethodni postupak, 29. novembra, kada je Ždrale i lišen slobode.

Ekstradicioni pritvor po ovom rješenju može trajati najduže dva mjeseca.

"Prije određivanja pritvora, okrivljeni je saslušan u prisustvu branilaca koje je angažovao, a o eventualnoj saglasnosti za izručenje po pojednostavljenom postupku će naknadno izvijestiti sud. Potjernica za okrivljenim radi izručenja zbog izdržavanja predmetne kazne zatvora raspisana je 25. novembra 2016. godine“, navodi se u saopćenju Višeg suda u Novom Sadu.

Također je navedeno kako je o pritvaranju obavještena država molilja, Bosna i Hercegovina, koja je pozvana da u roku od 18 dana od dana pritvaranja dostavi molbu za izručenje sa odgovarajućom dokumentacijom, a taj rok se može produžiti po zahtjevu države molilje najduže do 40 dana od dana pritvaranja.

„U postupku ekstradicije pritvor može da traje najduže godinu dana, a sud je dužan da svaka dva mjeseca ispita da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora. Izvršenje mjere pritvora se sprovodi u pritvorskom odjeljenju Okružnog zatvora u Novom Sadu, shodno Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija Republike Srbije“, navodi se u saopćenju Višeg suda.

Sud Bosne i Hercegovine je 11. januara 2016. godine izrekao drugostepenu presudu kojom je optuženi Mladen Ždrale oglašen krivim za krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 1. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 31. istog zakona. S tim u vezi, Sud je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak