Zbog trudnoće niža penzija

Radiosarajevo.ba
Zbog trudnoće niža penzija

Žene u Hrvatskoj koje odluče imati djecu imaće nižu penziju od svojih kolegica koje u toku radnog staža ne postanu majke, a nova vlast nema namjeru da promijeni taj zakon, piše Novi list.

U Hrvatskoj se od 2000. godine za izračunavanje penzije ne uzima deset najboljih godina staža, nego ukupan staž, a unutar njega i vrijeme provedeno na porodiljskom bolovanju, kao i na bolovanju zbog održavanja trudnoće, što znači da će žene koje su na porodiljskom odsustvu bile više puta ili čak samo jednom imati manju penziju od svojih jednako plaćenih kolegica koje nemaju djece.

Razlika postoji i u tretmanu žena koje su na porodiljsko otišle prije i poslije 2008. godine, podsjeća Novi list, jer je trudnica koja je na porodiljsko otišla početkom 2008. godine tokom prvih šest mjeseci bebinog života primala prosjek svoje plate, a narednih šest mjeseci mogla je primati najveću naknadu do 2.660 kuna (353 eura). Žene koje su na porodiljsko odlazile prije 2008. prolazile su još lošije.

Doprinosi na ove iznose ulaze u račun buduće penzije, a na iznos također negativno utiču i  vrijeme provedeno na održavanju trudnoće, te naročito trogodišnje porodiljsko odsustvo koje mogu uzeti žene zbog rođenja blizanaca ili svakog sljedećeg djeteta.

Premda je Kukuriku koalicija u svojim predizbornim govorima obećavala „široki spektar mjera na području populacione politike i demografije“, zasad nema najava da će se vlada pozabaviti ovom nepravdom prema majkama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak