Zbog privrednog kriminala optuženi Čuljak i Šelebaj

Radiosarajevo.ba
Zbog privrednog kriminala optuženi Čuljak i Šelebaj

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je bivšu HTV-ovu voditeljicu Dijanu Čuljak i njenog bivšega supruga Vladimira Šelebaja te još četiri osobe, tereteći ih da su od 2004. do 2008. fiktivnim računima iz produkcijskih kompanija Core medija i Media Spot izvukli višemilionske iznose, javlja Hina.

Ne otkrivajući imena optuženih, Državno odvjetništvo je izvijestilo na svojim internetskim stranicama da su Šelebaj i Čuljak 2004. s još jednom osobom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili njegovu stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Šelebaj i Čuljak su uz kompaniju Core medija zajednički vodili i poslovanje Media Spota te su s jednom osobom dogovorili da tim kompanijama za proviziju od 5 do 7 posto ispostavlja fiktivne račune.

Bivši supružnici su također od 2007. do  2008. godine s dvojicom okrivljenih dogovorili da im pronalaze kompanije koje bi im ispostavljale fiktivne račune, uz proviziju od pet posto.

Optuženi su i da su oštetili državni budžet iskazivanjem iznosa pretporeza po fiktivnim računima znajući da usluge nisu izvršene i da nemaju pravo na odbitak pretporeza.

Šestorka se tereti za niz zloupotreba položajai ovlasti i zloupotreba u privrednom poslovanju, dok se bivšu voditeljicu HTV-a tereti i i zbog sprečavanja dokazivanja jer je u februaru od jednog svjedoka tražila da svjedoči u njenu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Odvjetništvo je predložilo da se od četvero optuženih oduzme korist ostvarenu kaznenim djelima u iznosu od oko 24 miliona kuna.

U tom slučaju Šelebaj je od ranije bio optužen, ali je odvjetništvo u februaru povuklo optužnicu i istragu proširilo na Dijanu Čuljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak