Zatvorena sva glasačka mjesta u Sjevernoj Mitrovici

Radiosarajevo.ba
Zatvorena sva glasačka mjesta u Sjevernoj Mitrovici

Iz Centralne izborne komisije je potvrđeno da je grupa maskiranih osoba upala oko 17 sati u glasački centar u Sjevernoj Mitrovici i oštetila izborni material, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Iz sigurnosnih razloga zatvorena su sva glasačka mjesta u Sjevernoj Mitrovici. Nikola Gaon portparol misije OEBS-a je potvrdio da je svo osoblje te misije povučeno.

Maskirane osobe su oteli glasačke kutije i zapalili ih. Takođe su bacali suzavac po učionicama.

Ima informacija da su napadnute i novinarske ekipe kojima je oteta oprema.

Kosovska policija je trenutno nedostupna za medije.  

Nepoznate osobe snimateljima oduzimale memorijske kartice


Napetost u sjevernom dijelu Mitrovice na sjeveru Kosova porasla je nakon incidenta u kojem je grupa maskiranih osoba prekinula izborni proces na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Sveti Sava, a jedna novinarska ekipa napadnuta je na glasačkom mjestu u Srednjoj tehničkoj školi u tom gradu, javio je reporter Anadolu Agency.

Kako je za Anadolu Agency potvrdilo više predstavnika medija, nakon incidenta u centru Kosovske Mitrovice, pojedinim fotoreporterima i snimateljima neidentifikovane osobe oduzele su memorijske kartice.

Iz državnog Tužilaštva Kosova je saopšteno da je od 12:30 do 16:30 sati na cijeloj teritoriji Republike Kosova otvoreno devet novih predmeta protiv 12 osoba.

"Devet osoba je zadržano i tri osobe su privedene u policiju. Tokom dana do ovog trenutka podignuto je 14 predmeta protiv 24 osobe, od toga 21 je zadržana na zahtev tužilaštva i troje je zadržala policija", navodi Tužilaštvo. 

Predhodno je predsednica CIK-a Valdete Daka na trećoj konferenciji za novinare u 16 sati saopštila da je bilo 15 incidenata ometanja izbornog procesa, ali da nema uhapšenih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak