Zastoji na graničnim prijelazima sa Slovenijom

Radiosarajevo.ba
Zastoji na graničnim prijelazima sa Slovenijom


Zastoji na graničnim prijelazima sa Slovenijom, do kojih je došlo u srijedu zbog štrajka zaposlenih u javnom sektoru, mogu se očekivati i u četvrtak, jer će carinici, za razliku od ostalih javnih službenika, svoj "bijeli" štrajk nastaviti.

Kako je u srijedu objavio slovenski radio, najveći zastoji danas su bili na graničnom prijelazu Macelj-Gruškovje, gdje su vozači teretnih vozila zbog "temeljitije" carinske kontrole nego inače za izlazak iz Slovenije čekali četiri sata, dok su teretna vozila na ulazak u Sloveniju iz Hrvatske čekala i do šest sati. Otprilike jednako je bilo i na najvećem hrvatsko-slovenskom prijelazu Bregana-Obrežje.

Traže rješenje svog statusa nakon što s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestane granična kontrola, jer su zabrinuti za svoj budući položaj, piše Fena.

Slovenski carinici za razliku od zaposlenih u školstvu i nekim drugim javnim službama nastavit će svoj bijeli štrajk "do ispunjavanja štrajkaških zahtjeva" pa se zastoji mogu očekivati i sutra, a možda i idućih dana. Kako je u razgovoru za Slovenski radio rekao tajnik carinskog sindikata Dušan Miščevič, ta služba, uz opće zahtjeve da im se dodatno ne snižavaju plaće zbog mjera štednje u ovoj godini, ima i neke druge specifične zahtjeve prema vladi.

U štrajku slovenskog javnog sektora koji je započeo ujutro i još traje, prema procjenama sindikata koji su štrajk organizirali, sudjelovalo je 80.000 do 100.000 zaposlenih. Među ostalima, štrajkaju zaposleni u zdravstvu i školstvu koji se boje najavljenog smanjenja plaća u javnom sektoru za pet posto kao i otpuštanja te traže da vlada s njima nastavi pregovore, što ona za sada odbija.

Do štrajka javnog sektora, drugog u zadnjih godinu dana, dolazi u vrijeme kad je na vrhuncu politička kriza u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janša iz koje bi idućih dana mogle izaći tri stranke, čime bi izgubila većinu u parlamentu. Budući da premijer Janez Janša na zahtjev tih stranaka nije dao ostavku zbog korupcijskih sumnji koje je na njegov račun prije dva tjedna iznijela Protukoruopcijska komisija, iz vlade će se u srijedu navečer, prema svim najavama, povući Građanska lista (GL), stranka koju vodi Gregor Virant, koji namjerava dati ostavku i na mjesto predsjednika parlamenta.

Današnji prosvjedni skupovi štrajkaša i sindikalnih aktivista u desetak slovenskih gradova bili su mirni, a najmasovniji su bili u Ljubljani, gdje se po ocjenama sindikata ispred vlade i parlamenta okupilo desetak hiljada prosvjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak