Zašto je Josipović prešutio susret s Komšićem?

Radiosarajevo.ba
Zašto je Josipović prešutio susret s Komšićem?
http://www.radiosarajevo.ba/images/stories/HARD/BIH/Komsic_Josipovic.jpg
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, definitivno se jesu sastali u ponedjeljak u Zagrebu. Ali, o čemu su konkretno razgovarali i šta su jedan drugome rekli još uvijek nije do kraja jasno.

Komšićev je kabinet, naime, poslao saopštenje u kojem stoji da su se Komšić i Josipović složili da nijedna stranka nema ekskluzivitet predstavljati Hrvate u BiH, a Komšić je svom hrvatskom kolegi poručio da Dragan Čović, lider HDZ-a, neće biti „državni premijer“, jer je praksa da najjača stranka predlaže mandatara Vijeća ministara.

Ali, iz Josipovićevog ureda nije bilo nikakvog zvaničnog saopćenja niti je informacija objavljena na web-stranici hrvatskog predsjednika, što je standardna praksa prilikom državničkih susreta.

Komšić: Premijer sigurno neće biti Dragan Čović

Naime, u Josipovićevom uredu odlučili su da neće objavljivati na službenim predsjednikovim web stranicama informaciju o tom susretu i da medijima neće slati saopštenje. Prema web stranicama hrvatskog predsjednika, taj susret kao da se nije ni dogodio, piše T-portal.hr.

Konkretno, Komšić se u protokolarnim informacijama za taj dan spominje samo u informaciji da je predsjednik Josipović prisustvovao kongresu Internacionalne lige humanista 'Za djecu ranjenog djetinjstva' tako što se navodi da je, među ostalim, na kongresu bio i Željko Komšić iz BiH.

Iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, izbjegavajući konkretan odgovor, njegova glasnogovornica Irena Jelišić je rekla za T-portal da je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Komšića poslano saopšteno za javnost o sastanku s predsjednikom Republike Hrvatske Josipovićem: „Za informaciju o saopštenjima iz Ureda gospodina Josipovića, trebate se obratiti Uredu Predsjednika RH.“

Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića odgovorili su da nije praksa Ureda predsjednika Republike Hrvatske objavljivati sadržaj razgovora s državnicima na web stranici izvan službenih saopštenja.

„Što se tiče objave koju je napravio g. Komšić, Ured predsjednika nema ništa protiv toga što je g. Komšić objavio dio svog izlaganja na sastanku“, saopšteno je iz Ureda predsjednika Josipovića.

Prešućivanje jednog državničkog susreta na Pantovčaku prvo je takvo od osamostaljenja Hrvatske i ukazuje na neobičnu situaciju. Ono što bi moglo biti sporno između hrvatskog predsjednika Josipovića i člana Predsjedništva BiH možda su tvrdnje izrečene u saopštenju iz Komšićeva ureda, prema kojem će stranke s hrvatskim predznakom, kao i Hrvati, biti adekvatno zastupljeni u novoformiranoj vlasti, ali da nijedna stranka u BiH nema ekskluzivitet isključivog predstavljanja jednog naroda.

Uz protokolarne dijelove susreta na Pantovčaku, iz Komšićevog se saopštenja ne može iščitati što je dovelo do spora. Od ranije se zna Josipovićev stav o izbornoj pobjedi Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kada je rekao da sistem koji je omogućio da iz redova hrvatskog naroda bude izabran Željko Komšić, a za kojeg nije glasala većina hrvatskog naroda, nije dobar.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak