Zaposlenici Croatia Airlinesa u utorak kreću u štrajk

Radiosarajevo.ba
Zaposlenici Croatia Airlinesa u utorak kreću u štrajk


Koordinacija sindikata Croatia Airlinesa najavila je da će u ponedjeljak, 13. maja u 12 sati ispred zgrade Uprave Croatia Airlinesa u Zagrebu održati konferenciju za novinare na kojoj će najaviti štrajk zaposlenika te kompanije.

Štrajk će započeti u utorak, 14. maja u 6 sati te će trajati sve do ispunjenja zahtjeva sindikata, od kojih je ključni zadržavanje svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz 2012. godine.

"Croatia Airlines godinama gomila gubitke i oni u 2013. godini iznose skoro pola milijarde kuna, a svi pokazatelji iz prvog tromjesečja ove godine pokazuju kako će se gomilanje gubitaka nastaviti i dalje. Istovremeno, po svim pokazateljima, Croatia Airlines daleko je iza konkurentskih kompanija, njezini zaposlenici su šikanirani, a samo u posljednjih godinu dana kompaniju je napustilo deset posto letačkog osoblja, piše Index.hr.

Riječ je o problemima upravljanja kompanijom na koje sindikati kontinuirano upozoravaju posljednjih nekoliko godina i koji se sustavno ignoriraju, čime je nacionalna avio-kompanija dovedena pred propast, a niz linija od javnog interesa pred ukidanje, što sindikati ne mogu i ne smiju dozvoliti", kažu iz Koordinacije sindikata CA.

U ime Koordinacije sindikata u ponedjeljak će govoriti predstavnici Hrvatskog sindikata prometnih pilota, Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu.

Uprava: Neće biti većih problema s letovima 

Iz Uprave CA ističu da najavljeni štrajk znači samo djelimični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

"Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni  telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676-555 i 062 500505, na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tokom štrajka.

Radno je vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka od 7 do 21 sat. Na internetskom stranicama www.croatiaairlines.hr u ponedjeljak u 15 sati bit će objavljena lista otkazanih  letova u vrijeme štrajka.

Svi putnici koji su rezervisali i kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti: potpuni povratan novca za neiskorištene karte, djelimični povrat za djelimično iskorištene karte, potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će biti uzrokovane štrajkom i zahvaljuje na razumijevanju", poručili su iz Uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak