Zajednička akcija protiv prekograničnog kriminala

Radiosarajevo.ba
Zajednička akcija protiv prekograničnog kriminala

Carinske i policijske službe Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine započele su zajedničku akciju sprječavanja svih vidova krijumčarenja, prenosi Fena.
 
Akcija se sprovodi pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država i EXBS programa (Program za kontrolu izvoza i bezbjednost granica).
 
Zajednička akcija carinskih i policijskih službi tri zemlje regije održana je u utorak na punktovima u Novom Sadu (kontrola brodova na Dunavu), na graničnim prijelazima Sremska Rača (između Srbije i BiH), Batrovci-Bajakovo (između Srbije i Hrvatske) i rijeci Dunav, javio je dopisnik agencije Anadolija.
 
Zajednička akcija graničnih službi Srbije, BiH i Hrvatske je bila prilika da se saradnja demonstrira u realnim uslovima, a kako je saopćeno iz Uprave carina Srbije, timovi tri zemlje su radili zajedno jer se jedino tako na efikasan način može suzbijati prekogranični kriminal.
 
Kako je prethodno saopćeno na konferenciji za medije u Komandnom centru Uprave carina Srbije u Beogradu, nema prepreka za razmjenu informacija i bolju koordinaciju akcija na terenu radi suzbijanje krijumčarenja oružja, cigareta, nafte, ilegalnih migranata i narkotika.
 
Pomoćnik direktora Uprave carina Srbije Nenad Manić je rekao da je cilj ove akcije uspostavljanje bolje međudržavne saradnje.
 
"Ujedinjuju se resursi zemalja čiji smo predstavnici i spajaju se i ljudi koji treba da razmjenjuju informacije radi efikasnijeg reagovanja. Kontakti koje službenici ostvaruju u zajedničkom radu kasnije rezultiraju uspješnom razmjenom informacija i sprečavanju djelovanja kriminalnih grupa", rekao je Manić.
 
Istakao je da ne treba da postoji bilo kakva prepreka za saradnju jer se, kako je naglasio, samo zajednički može izdići iznad onih koji se bave kriminalom i pokazati da su carina i granična policija ozbiljna prepreka kriminalcima.
 
Kako je naglašeno, suzbijanje krijumčarenja ilegalnih imigranata, akciznih roba, narkotika, oružja i kradenih vozila je prirotetni zadatak. U te svrhe će se koristiti najsavremenija oprema koju je donirala ambasada SAD. Vrijednost donirane opreme iznosi više od dva miliona eura, a kako je prezentovano u obraćanju novinarima pored vozila i plovnih sredstava, nova oprema koja je u skladu sa standardima EU uključuje širok spektar opreme među kojom su mobilni skeneri, razne vrste detektora, digitalnih video endoskopa i kamera.
 
Portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Ratko Kovačević je rekao da u posljednje dvije godine BiH ima inteziviranu suradnju sa carinskim službama Srbije i Hrvatske i naglasio da ta suradnja već daje rezultate. U započetoj akciji učestvuje ukupno 20 službenika iz BiH.
 
"Praktično naše kolege će preći na stranu Srbije, a kolege iz Srbije će na graničnom prijelazu Rača preći na strani BiH. Vjerujemo da će ovih akcija biti više. U Carinu Srbije Granična služba BiH ima puno povjerenje i zato smo zainteresovani da pokrijemo jedan dio gdje postoji sumnja da postoji propust određenih vrsta roba", kazao je Kovačević i dodao da se to prevashodno odnosi na cigarete i naftu.
 
Pomoćnik direktora sektora za nadzor Uprave carine Hrvatske Antonio Vučnjak je rekao da će Hrvatska iduće godine postati punopravna članica EU i da je, kako dio ovog projekta, preko ambasade SAD za opremu i edukaciju osigurala 1,8 miliona dolara.
 
Vučnjak je istakao da je 90 posto opreme namijenjeno mobilnom jedinicama na terenu i podsjetio da je Hrvatska smanjila broj carinarnica, a sve u cilju efikasniijeg rada carinskih službi. On je kazao i da su preko projekta IPA EU osigurali opremu u vrijednosti od 5,2 miliona eura.
 
"Bez obzira što Hrvatska postaje članica EU, čime će granice EU biti prema BiH i Srbiji, nama je bitno da saradnja bude ojača kroz razmjenu podataka i informacija, ali i zajedničkog rada na terenu jer kriminal ne poznaje granice", istakao je Vučnjak i dodao da se u cilju nadzora preko mobilnih jedinica pojačava nadzor granice Hrvatske jer će to biti granica EU.
 
Predstavnici carina tri zemlje su poručili da borba protiv svih vidova krijumčarenja može biti efikasnija jedino ukoliko se državne službe povezuju i bolje sarađuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak