Zagreb: Skupovi desničara i antifašista istovremeno

Radiosarajevo.ba
Zagreb: Skupovi desničara i antifašista istovremeno

Čini se kako će desničarskog okupljanja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, uprkos zabrani od strane Vlade, ipak biti. Kvaka je samo u tome što on neće biti održan u organizaciji HČSP-a, već jednako notornog desničarskog udruženja Hrvatski uljudbeni pokret (HUP).

Njihovo će okupljanje započeti sutra, 14. aprila, u 18 sati, sa svrhom "dijeljenja promo-materijala i izražavanja političkih uvjerenja". HUP je u saopštenju naveo kako je na vrijeme MUP-u prijavio skup, što ga čini legalnim. Uz to su i priložili kopiju dozvole, prenosi Index.hr.

Srbopartizanske kame i nevini hrvatski vratovi

Zanimljivo je kako su u prijavi, u rubrici broj očekivanih posjetitelja, stavili brojku deset, a osigurali su i jednog vlastitog redara. Međutim, iz njihovog proglasa može se zaključiti kako ipak imaju veće aspiracije kada je broj posjetitelja skupa u pitanju, a očito mu žele dati i međunarodni karakter - zlokobni proglas objavili i na engleskom.

U njemu se obraćaju "Hrvatima svih vjera, Papi Benediktu XVI, Europskoj udružbi slobodnih naroda" pa čak i predsjedniku SAD-a. Skup je, naravno, organiziran povodom 71. obljetnice stvaranja NDH. Pritom se zahvaljuju "dičnom hrvatskom sinu Josipu Miljku i HČSP-u“, konstatirajući kako je Hrvatska opet na nogama i kako postoji „svjetlo života na kraju 67-godišnjeg jugokomunističkog tunela mraka i smrti".

"Osuđujemo barbarski ispad Ive Josipovića, vođe Crvene akcije, sada na plaći pri Pantovčaku 241, koji nas Hrvate želi vratiti u doba Hude jame i Crngroba, kad su sijevale srbopartizanske kame po nevinim hrvatskim vratovima", stoji nadalje u arhaično pisanom proglasu HUP-a.

Neka bude što mora biti

HUP još objašnjava kako su svi predsjednici Hrvatske te čelnici Vlade ortodoksni komunisti, udbaši, masoni i homoljupci, baš kao i svi „novopečeni bogataši, poslodavci i pravosudci“. „Hrvatski Narode bilo je dosta! Odradimo svoju povijesnu zadaću! Neka bude ono što mora biti."

Index napominje da je za sutra, netom prije početka desničarskog skupa u organizaciji HUP-a, na Trgu bana Jelačića zakazana i konferencija inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma". "Pozivamo građanke i građane, antifašistkinje i antifašiste sutra u petak u 17:30 na Trg bana Jelačića na press konferenciju inicijative 'Ujedinjeni protiv fašizma'", stoji u pozivu antifašista.

Za pretpostaviti je kako će biti osigurana i velika prisutnost policije, jer će atmosfera, s obzirom na sudar dijametralno suprotstavljenih ideologija, sigurna biti naelektrizirana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak