Zagreb: Demonstranti 'okupirali' Varšavsku ulicu

Radiosarajevo.ba
Zagreb: Demonstranti 'okupirali' Varšavsku ulicu
Demonstranti proveli noć na ulici (Foto: Cropix)

Dobro organizirani prosvjednici, koji od jučer u podne sprečavaju nastavak radova u Varšavskoj ulici, proveli su cijelu noć na otvorenom i tako nastavili miran protest.

Uprkos kiši i hladnom vremenu, prosvjednici su cijelu noć proveli na otvorenom, kao i zaštitari koji su ih nadgledali. Radovi su spriječeni, a o daljnjim akcijama prosvjednici će se dogovoriti na sastanku.

Među prosvjednicima koji su odrađivali noćne smjene našla se i jedna 68-godišnja gospođa, u pratnji supruga. Na pitanje kako to da se pridružila prosvjedu, kaže: 'Moramo te divljake malo obuzdati, ruše nam grad.' Noć je prošla mirno i bez incidenata. Prosvjednici su vrijeme kratili uz pjesmu, karte ili šah, a dobro raspoloženje nije im pokvarila ni kiša.

Podsjetimo, spontana revolucija dogodila se u ponedjeljak u podne, prilikom konferencije za novinare udruga Pravo na grad i Zelena akcija. Aktivisti su upozorili da ponovno počinju radovi u Varšavskoj ulici, gdje se za potrebe rampe podzemne garaže treba posjeći i pet stabala, nakon čega je srušena zaštitna ograda.

Predstavnici udruga tokom dana su pozivali svoje članove i prosvjednike na nenasilje, te su se podijelili u tri skupine i organizirali su dežurstva u Varšavskoj.

Investitor Tomo Horvatinčiuć za Net.hr kaže da je na „odmoru“ i da ne zna ništa o cijeloj situaciji. Kada su mu novinari objasnili šta se događa jer "on ne zna", Horvatičnić je kazao: "Ne interesira me. Nemam komentara."

Haos u centru Zagreba, demonstranti ne odustaju od Varšavske (VIDEO)

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak