Zagreb: 67-godišnjaka osam godina tjerao da prosi

Radiosarajevo.ba
Zagreb: 67-godišnjaka osam godina tjerao da prosi

Zagrebačka policija je u sklopu akcije Oliver, koja je organizovana protiv trgovanja ljudima, uhapsila 50-ogodišnjaka koji je osam godina svoju 67-ogodišnju žrtvu prisiljavao na prosjačenje, pri čemu je prosjak većinu milostinje, koja je dostizala i do 100 eura dnevno, morao predati svom gazdi.

Akcija, nazvana prema romanuOliver Twist, koji govori o teškom životu dječaka iz engleskog sirotišta, rezultirala je privođenjem 40 osoba, od čega šestoro djece i dvoje maloljetnika, rekao je na konferenciji za novinare voditelj službe organizovanog kriminaliteta zagrebačke policije Željko Dolački, javila je Hina.

Policija je podnijela 33 optužna prijedloga, tri krivične prijave zbog povrede djetetovih prava i jednu prijavu zbog trgovanja ljudima protiv 50-ogodišnjaka koji je zadnjih osam godina prijetnjama i upotrebom sile svakodnevno prisiljavao na prosjačenje 67-ogodišnjeg hrvatskog državljanina.

Iako je 'rob' nekoliko puta pokušao pobjeći 'vlasnik' ga je svaki put uspio pronaći, te ga je nekoliko puta pretukao. Žrtva je živjela u unajmljenom stanu s 50-ogodišnjakom, koji je svakodnevno nadzirao njegovo kretanje.

Tokom osam godina prosjak je, po nekim procjenama, 'zaradio' nekoliko stotina hiljada kuna, ali je najveći dio toga morao davati svom "gospodaru", koji bi mu ostavio sitniš za cigarete i pivo.

Iako je u tom slučaju žrtva starije dobi, organizatori prosjačenja najčešće iskorištavaju djecu, što je jedan od oblika trgovanja ljudima, koji se odvija u urbanim središtima i zauzima značajan udio u tamnoj brojci kriminaliteta povezanog s trgovanjem ljudima.

Iako je problem trgovanja ljudima prepoznat kao rastuća opasnost na međunarodnom nivou, broj identifikovanih žrtava u većini zemalja nije visok. U Hrvatskoj je lani zabilježeno 11, a tokom 2013. godine 18 žrtava trgovanja ljudima, kažu u policiji.

Žrtve trgovanja ljudima najčešće su mlađe žene koje počinioci seksualno ili radno iskorištavaju i mlađi muškarci koji se silom i prijetnjom prisiljavaju na rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak