Zabraniti govor o nazadnosti Crkve

Radiosarajevo.ba
Zabraniti govor o nazadnosti Crkve


Biskupi Hrvatske biskupske konferencije traže od nadležnih institucija i organa da zabrane građanima u javnosti govoriti kako je Crkva nazadna.

"Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima", stoji u zaključcima Komisije HBK Iustitia et pax, u kojima se izražava zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj, prenose hrvatski portali.

"Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima", navode hrvatski biskupi koji su pozvali državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na "dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni“.

Biskupi napominju da se katolici u Hrvatskoj ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija, prenosi Index.hr.

"Komisija poziva sve Hrvate i Hrvatice da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro uobličiti. Javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkog stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđujemo", stoji u izjavi hrvatskih biskupa.

Crkva u Hrvata posebno je naglasila da u izjavi namjerno nisu koristili izričaj - 'govor mržnje'.

"Ovu sintagmu držimo besadržajnim jezičnim neologizmom kojim određene skupine opravdavaju vlastite napade na one s kojima ne dijele isto mišljenje", stoji na kraju Izjave službenog Kaptola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak