Zabetonirana barikada na Ibru

Radiosarajevo.ba
Zabetonirana barikada na Ibru

Barikada na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici koji razdvaja sjeverni od južnog dijela grada visoka četiri metra noćas je, poslije dodatnog ojačavanja, izbetonirana.

Pošto je ojačana tonama šljunka, na barikadu je tokom noći prosut beton. Ova barikada postavljena je sredinom prošlog mjeseca, a u Kosovskoj Mitrovici barikade postoje još i na istočnom mostu i na ulazu u ovaj grad iz pravca Zvečana, gdje se saobraćaj odvija samo jednom trakom.

Na sjeveru Kosova Srbi i dalje blokiraju sve važnije puteve.

Vojnici KFOR-a juče su otvorili administrativni prelaz Jarinje za vozila, pješake i nekomercijalnu robu, ali se prelaz, ipak, ne koristi, jer ga Srbi bojkotuju pošto se na njemu nalaze pripadnici prištinske policije i carine.

Srbi su tokom noći postavili još jednu pješčanu barikadu nadomak prelaza Jarinje sa Raške strane.

Postavljena barikada i van teritorija Kosova

Na putu ka graničnom prelazu Jarinje iz pravca centralne Srbije, u međuzoni, jučer poslije podne postavljena je barikada od zemlje preko obje saobraćajne trake, prenijeli su beogradski mediji.

Oko 18:00 sati, prvi put od izbijanja krize oko postavljanja kosovskih carinika i policajaca na prelaze Jarinje i Brnjak, podignuta je barikada i van teritorije Kosova. Barikada se nalazi nadomak prije dva dana od KFOR-a urušenog graničnog puta, koji je vodio oko prelaza Jarinje.

Ovime je u potpunosti onemogućen saobraćaj ka prelazu Jarinje, kako iz pravca mjesta Lešak sa kosovske strane, tako sada i iz pravca centralne Srbije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak