Za dosljednu provedbu Daytona

Radiosarajevo.ba
Za dosljednu provedbu Daytona

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas u Banjoj Luci da njena država kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma smatra da je potrebna striktna primjena tog sporazuma, čije sve eventualne promjene moraju biti podržane od dva entiteta i triju konstitutivnih naroda. 

U tom smislu smatra izuzetno važnom i činjenicu da je RS, “na bazi postignutog dogovora, odustala od referenduma i da je pokazana spremnost da se na nivou BiH razmotri rad pravosudnih organa”. 

I Srbija, kazala je ona u današnjem obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, veoma intenzivno radi na reformi pravosudnog sistema, koja je pravi put ka stabilizaciji odnosa u svakom društvu. 

Ističući da srbijanski parlament prati sva događanja u RS-u, ali i u cjelini u BiH, Đukić-Dejanović je navela da “sa zadovoljstvom može konstatirati da RS uspijeva da se, mada nimalo lako, izbori s mnogim teškoćama s kojim se suočava, ekonomskim, političkim, a i onim koje značajno zadiru i sigurnosne aspekte”. 

“Posebno imponira vaša riješnost da istrajete na punoj primjeni Dejtonskog sporazuma i da se oduprijete svim izmjenama koje se nameću, a koje nisu rezultat dogovora dvaju entiteta i triju naroda, koji čine BiH”, navela je ona. 

Srbija ostaje, ponovila je, dosljednjo opredijeljenja za članstvo u EU, a status kandidata očekuju krajem godine.
 
U tom smislu govorila je i o novim zakonskim aktima koja usvaja parlament na čijem je čelu. 

Parlamentarnu saradnju s kolegama u entitetu RS, ocijenila je dobrom, ali i dodala da ima još prostora za njeno produbljivanje, a izrazila je i spremnost da posjeti i Parlamentarnu skupštinu BiH, nakon što je to zakonodavno tijelo konstituirano. 

Ona je ukazala i na značajnu uloga parlamenata u društvenom uređenju, ali i političkih stranaka i medija, koji povezuju sve sfere u društvu, a obim u kojem oni obavljaju ove funkcije je od presudnog značaja za kvalitet demokratskog života. 

Parlament ima, dodala je, odlučujuću, demokratsku ulogu u uspostavljanju odgovarajućeg zakonskog okvira za rad medija da bi osigurao njihovu nezavisnost i raznolikost. 

Slavica Đukić-Dejanović je u obraćanju Skupštini RS-a danas u Banjoj Luci govorila i o nezavisnim državnim organima koje je uspostavio srbijanski parlament, naporima za unapređenje parlamentarne diplomatije, ali i regionalnoj saradnji. 

Ovo je bila njena uzvratna posjeta Narodnoj skupštini RS-a, sa čijim predsjednikom Igorom Radojičićem je danas i razgovarala u Banjoj Luci.
   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak