WikiLeaks: Za Kosovo Srbiji nuđen sporazum o pridruženju sa EU

Radiosarajevo.ba
WikiLeaks: Za Kosovo Srbiji nuđen sporazum o pridruženju sa EU


Francuska i SAD su se krajem 2006. godine, zbog Kosova, zalagale da se Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU bez haškog uslova i program NATO-a Partnerstvo za mir - piše u depeši iz ambasade SAD u Parizu, objavljenoj na WikiLeaksu., prenosi Srna.

Riječ je o razgovoru pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Daniela Frieda sa političkim savjetnikom tadašnjeg francuskog predsjednika Morrisom Gurd-Montagneom od 7. decembra 2006. godine - prenose beogradski mediji.

Gurd-Montagne je tada govorio o planovima Francuske da ubijedi EU da Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ne vezujući ga sa obavezom pune saradnje sa Haškim tribunalom.

On je ujedno izrazio i zabrinutost zbog eksplicitne prijetnje tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu.

Fried je uzvratio da Zapad treba da se pripremi da djeluje i bez Rusa - piše u depeši koju je kao tajnu 12. decembra 2006. godine poslao tadašnji američki ambasador u Francuskoj Craig Stapleton.

On je rekao da su SAD odlučile da Srbiji ponude Partnerstvo za mir kao podršku demokratskim snagama uoči izbora i da je srpski predsjednik Boris Tadić napravio dobru podlogu za evroatlantsku budućnost Srbije, prenosi Srna.

Prema toj depeši, SAD su iz tih razloga i odlučile da podrže odlaganje preporuka Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak