Vukovar - mjesto najtežih ratnih zločina u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Vukovar - mjesto najtežih ratnih zločina u Hrvatskoj


Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon u subotu je nakon susreta na Brijunima s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u izjavi za novinare pohvalio hrvatske napore i njen doprinos mirovnoj politici u svijetu što je "nešto što jača ne samo Hrvatsku, već cijelu regiju i svijet". Predsjednik Josipović izrazio je zadovoljstvo što je i sam glavni tajnik UN-a prepoznao hrvatsku mirotvornu politiku u regiji i njezinu važnost za mir i sigurnost, ne samo u regiji nego i šire.

"Ta politika dobit će na važnosti našim članstvom u EU jer će Hrvatska kao uspješna priča biti primjer drugima"

"Hrvatska će i dalje kroz svoju politiku promovirati tu suradnju kako je to činila i do sada", poručio je hrvatski predsjednik. Naglasio je kako je tokom susreta s Banom imao priliku razgovarati o vrlo ozbiljnim pitanjima s kojima se suočava međunarodna zajednica te da se razgovaralo o dvadeset godina hrvatskog članstva u UN-a, piše Jutarnji.hr.

O Siriji

"Hrvatska podupire napore glavnog tajnika da se u Siriji očuvaju ljudska prava i ljudski životi i da se na miran način razriješi vrlo komplicirana situacija koja tamo vlada", poručio je Josipović dodavši kako je posjet Ban Ki-moona ovoj regiji "doprinos politici mira i suradnje koju mi provodimo".

Na pitanje novinara zašto u okviru posjeta Hrvatskoj nije posjetio istočni dio Hrvatske koji je, kako je i sam nedavno istaknuo bio primjer jedne od najuspješnijih UN-ovih misija mirne reintegracije, Ban je kazao kako bi želio posjetiti Vukovar budući da UN ima tamo puno projekata.

"Posjećujem mnoga područja u ovoj regiji. Vukovar je bio poprište najtežih ratnih zločina počinjenih na hrvatskom teritoriju i nadam se da će svi počinitelji biti privedeni pravdi", poručio je Ban Ki-Moon.

O Kosovu

Na pitanje kako komentira izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića koji je ujedno i predsjednik Opće skupštine UN-a kako će Kosovo ući u UN samo preko njega mrtvog te kako su u Vijeću sigurnosti i dvije zemlje koje misle isto kao i Srbija po tom pitanju, Ban je kazao kako se posjet Kosovu odvija u okviru šire

misije posjeta balkanskim zemljama:

"Status Kosova reguliran je u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244 a izjavu Jeremića imat ću prilike komentirati tijekom posjeta Srbiji nakon što ću s njime razgovarati."

I predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u subotu na Brijunima s Ban Ki-moonom. Na sastanku se razmotrila situacija u kriznim žarištima u svijetu, s posebnim fokusom na eskalaciju sukoba u Siriji nakon rusko-kineskog ulaganja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak