Vučurević ne može biti izručen ni Hrvatskoj ni BiH

Radiosarajevo.ba
Vučurević ne može biti izručen ni Hrvatskoj ni BiH

Tužilaštvo Posebnog odjeljenja za ratne zločine u Beogradu zaključilo je da nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje nekadašnjeg ratnog načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića ni Hrvatskoj ni BiH, izjavio je za Srni Vučurevićev advokat Vladimir Božović.

Advokat Božović rekao je da mu je takav akt Tužilaštva uručio istražni sudija Dilparić juče prilikom saslušanja Vučurevića.


Božović je naveo da je danas predao zahtjev za hitno puštanje iz pritvora  Vučurevića, s obzirom na to da je na žalbu odbrane Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda u Šapcu o tome da su ispunjeni uslovi za izručenje Hrvatskoj i BiH i rješenje o pritvoru, zbog nenadležnosti šabačkog suda.


-Smatram da bi trebalo da istražni sudija to ozbiljno razmotri, jer je u jučerašnjem saslušanju koje je obavio neposredno pre privođenja generala Ratka Mladića u ovaj sud zaključeno da ne postoje uslovi zakonom predviđeni za izručenje Vučurevića Hrvatskoj i BiH - rekao je Božović.


On je istakao da je odbrani uručen, kako je naveo, "veoma ohrabrujući stav Višeg tužilaštva u Beogradu Posebnog odjeljenja za ratne zločine koje je dalo svoj akt, kojim je rečeno da nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Božidara Vučurevića ni Hrvatskoj ni BiH".


Božović je ocijenio da na osnovu akta Tužilaštva, ali i zbog narušenog zdravlja, 75 godina starosti, te i pogoršanog zdravstvenog stanja zbog boravka u zatvoru nisu više na snazi nikakvi uslovi za Vučurevićevo držanje u pritvoru.


- Mi očekujemo da sud to ozbiljno razmotri - rekao je Božović.


Božidar Vučurević uhapsile su srpske vlasti 4. aprila na graničnom prelazu u Malom Zvorniku po potjernici Hrvatske, koja ga tereti za bombardovanje Dubrovnika, a u međuvremenu je i BiH zatražila njegovo izručenje.


Vučurević je najprije boravio u ekstradicionom pritvoru u Šapcu, a zatim je poslije odluke Apelacionog suda u Beogradu, koji je proglasio Sud u Šapcu nenadležnim, prebačen u zatvoru u Beograd

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak