Vraćene mjere reciprociteta u trgovini sa Srbijom

Radiosarajevo.ba
Vraćene mjere reciprociteta u trgovini sa Srbijom

Skupština Kosova usvojila je prijedlog poslaničke grupe Samoopredjeljenje da se u trgovinskim odnosima sa Srbijom vrate mjere reciprociteta.

Za prijedlog Samoopredjeljenja je poslije burne rasprave u kojoj je opozicija optuživala vladu da nije smjjela da dozvoli povlačenje mera reciprociteta, glasalo 42 poslanika, 33 je bilo protiv i dva uzdržana. U tri tačke prijedloga Samoopredjeljenja predviđeno je da vlada preduzme mjere punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta prema Srbiji.

U drugoj tački zaključka ističe se da Ministarstvo trgovine i industrije zajedno sa domaćim proizvođačima treba da podstiče i da rukovodi procesom pronalaženja zamjene proizvoda koji se uvoze iz Srbije. Vlada treba da jača sve državne mehanizme koji obezbjeđuju striktno poštovanje reciprociteta prema Srbiji, kaže se u trećem zaključku.

Prištinski mediji su javili da su i neki poslanici vladajuće koalicije pogrešno glasali za povratak mjera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Zamjenica premijera i ministrica trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja rekla je da sada Kosovo, u suštini, na neki način sprovodi mjere reciprociteta.

"Mi na neki način primjenjujemo mjere reciprociteta, zato što Srbija dozvoljava naše proizvode da uđu na njihovu teritoriju, dok mi takođe omogućavamo da njihova roba uđe na Kosovo", kazala je Kusari Ljilja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak