Vojvodina: Od 35 uzoraka mlijeka u 29 aflatoksin

Radiosarajevo.ba
Vojvodina: Od 35 uzoraka mlijeka u 29 aflatoksin

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vojvodine Goran Ješić izjavio je sinoć da su rezultati ispitivanja mlijeka pokazali da u Vojvodini od 35 uzoraka 29 ima povećanu vrijednost aflatoksina, javlja Tanjug.

Prema njegovim riječima, uzrok tome je ishrana stoke, a pogotovo kukuruzom, koji je ove godine bio podložan kontaminaciji, tako da sve analize mlijeka imaju pozitivne rezultate. Ješić je na svom Twitter nalogu napisao da je Vlada Srbije dobila analize vojvođanskog Sekretarijata za poljoprivredu.

"Situacija je alarmantna! I ne vidim razlog niti privatan interes da se mlijeko  ne povuče iz prodaje. Službeni stav će biti do utorka-srede", napisao je Ješić u ponedjeljak nešto ranije na Twitteru, javlja novinska agencija Fena.

Ministarstvo poljoprivrede, kao i Nacionalna organizacija potrošača ranije su priopćili da gornja granica dopuštene koncentracije aflatoksina nije probijena. Izvanrednu inspekcijsku kontrolu prošle nedjelje  je provelo Ministarstvo poljoprivrede i analize su pokazale da je mlijeko na domaćem tržištu sigurno za ljudsku upotrebu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović prošle nedjelje je rekao da su proizvodi od kukuruza sigurni  i najavio da će Ministarstvo poduzeti mjere protiv onih koji su proturili neosnovane informacije da su zaražene velike količine kukuruza. Golubović je tada ocijenio  da je za upotrebu sigurno  i mlijeko.

Podsjećanja radi, u laboratoriju poduzeća za kontrolu kvaliteta SGS Srbija iz Beograda utvrđeno je prisustvo aflatoksina. Na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda sigurno za ljudsku upotrebu.

Stručnjaci su odmah  kazali da ne treba dizati paniku dok su privrednici izrazili bojazan zbog štete koja slijedi. Eksperti su upozorili da će štete biti bez obzira da li je kukuruz zaista toksičan ili se radilo o dezinformaciji, mada je bilo i onih koji su tvrdili da je priča o zaraženom domaćem kukuruzu ishitrena i da je bez preciznih podataka plasirana u javnost i time je nanesena velika šteta domaćim izvoznicima.

Ekonomski analitičari su procijenili da bi zaraženi kukuruz donio financijsku  štetu Srbiji od oko 46 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak