Vođa navijača Fenerbahčea izmirio navijačke skupine

Radiosarajevo.ba
Vođa navijača Fenerbahčea izmirio navijačke skupine


Vođa navijača Fenerbahčea (GFB) Sefa Reis uspio je da izmiri već duže vrijeme zavađene navijačke skupine iz Novog Pazara, popularne "Ekstreme" i "Torcidu Sandžak", javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Lider navijačke skupine Fenerbačea izjavio je za agenciju Anadolija (AA) "da su braća iz 'Ekstrema' i 'Torcide Sandžak' od danas opet jedna pesnica", te da ga "nisu iznevjerili".

"Podjednako se zahvaljujem braći iz 'Ekstrema' i 'Torcide'. Zaista me nisu izdali. Ja već nekoliko dana boravim u Novom Pazaru gdje su me bratski dočekali. Sada će, kao i ranije, sa transparentima 'Torcide', 'Ekstrema', zastavama Fenerbahčea, ali i bošnjačkom i turskom zastavom, zajedno navijati. Mi smo braće i naše bratstvo ne prestaje", rekao je Sefa Reis za AA.

Na konstataciju da je "poput šefa turske diplomatije" preuzeo ulogu da miri posvađane navijače sa Sandžaka, on je rekao da se samo potrudio da dogovorom "braća i dalje budu braća i drže se svoga bratstva".

Sefa Reis je najavio da će ubuduće bratske veze FK Novi Pazar i Fenerbahčea biti čvršće i da će se međusobno više posjećivati.

Popularni "Ekstremi" i "Torcida Sandžak" su putem socijalnih mreža i medija potvrdili da je došlo do pomirenja i izrazili zadovoljstvo s tim u vezi.



Obraćajući se Bošnjacima, Novopazarcima, navijačima i svim ostali građanima Sandžaka, "Torcida Sandžak" je saopćila kako od osnutka ima cilj da ujedini sve koji navijaju za FK Novi Pazar.

"Oni koji prate istoimenu tribinu i oni koji su duže tu, znaju da je 'Torcida Sandžak' oduvijek bila stožer jedinstva, sloge i hrabrosti bošnjačkog naroda", navodi se u saopćenju podsjeća da u Novom Pazaru i Sandžaku vlada nesloga na svim poljima.

"Krenuvši od političkih partija, Islamske zajednice i svih drugih društvenih grupa. Znamo da nam takva podjela makar na tribini nije trebala i da smo mir i slogu na tribinama održavali preko 15. godina. Naš želja nije bila svađa i nesloga. Mi idemo i želja nam je da stvorimo jedinstvo na sjeveru, želimo da sjever opet bude pun.

Da bude ponos čarsije, simbol jedne armije koja hrabro korača iz Sandžaka, porobljene zemlje, ka svim stazama svijeta", podvlače iz "Torcide Sandžak", naglašavajući kako je sloga najpotrebnija.

Navijači su u saopćenju, uz ostalo, citirali i Kur`anski ajet: "Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!".

I "Ekstremi" navode da su dvije navijačke i najbrojnije navijačke grupe iz Novog Pazara konačno izmirene.

"Opet dišemo kao jedno! Zahvaljujemo se Allahu dž. š., što je došlo do ovakvog rješenja i posebnu zahvalnost dugujemo braći iz Turske. Ti si naš mudžahid Sefa Reis. Pripadamo istoj naciji, istoj vjeri i u nama teče bratska, jedna ista krv-plava krv", saopćili su "Ekstremi", koji sebe nazivaju i sandžačkim sinovima.

Turske i bošnjačke zastave 

Prema postignutom dogovoru svi navijači FK Novi Pazar će zajedno navijati i biti na jednoj tribini. Nosit će turske i bošnjačke zastave. Navijači Fenerbahčea su im zato obećali podršku.

"Jedni drugima će oprostiti sve što su nažao učini, povući sve tužbe, uključujući i za one navijače koji su u pritvoru i prestat će da terete jedni druge", potvrđeno je dopisniku Anadolije.

Dvije navijačke skupine sukobile su u avgustu prošle godine pred odigravanja utakmice prvog kola "Jelen Super lige" Srbije između Novog Pazara i Radničkog iz Niša. U tom sukobu povrijeđeno je nekoliko navijača i zapaljen je transparent Torcide, čiji je vođa i dalje u pritvoru.

FK Novi Pazar je 85 godina nakon osnivanja uspio da se plasira u najviši rang takmičenja i već treću sezonu igra u prvoj nogometnoj ligi Srbije. FK Novi Pazar je od prošle godine bratski klub istanbulskog Fenerbahčea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak