Vlasti u Srbiji izdale hitno upustvo zbog curenja amonijaka: "Ovo ne smijete raditi"

1
Radiosarajevo.ba
Vlasti u Srbiji izdale hitno upustvo zbog curenja amonijaka: "Ovo ne smijete raditi"

Gradski štab za vanredne situacije Pirota, Srbija, oglasio se nakon nesreće u kojoj je došlo do curenja amonijaka i dao uputstvo kako se ponašati u ovakvim slučajevima.

- Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra.

- Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne smijete napuštati, već preduzeti mjere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine.

Bahati vozač u Sarajevu želio da mu se majka i djeca sklone sa trotoara kako bi mogao proći

Drama u Srbiji: Prevrnuo se vagon voza s amonijakom, pedesetak osoba završilo u bolnici

- Voditi računa da ne dospije u vodotokove (reni bunari, crpišta, rijeke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone.

- Izbjegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak