Vlasti Srbije trebaju zakazati novu Paradu ponosa

Radiosarajevo.ba
Vlasti Srbije trebaju zakazati novu Paradu ponosa

Visoka predstavnica UN za ljudska prava Navi Pillay apelovala je na vladu u Beogradu da zakaže novi datum za održavanje Parade ponosa, nakon što je država ponovo zabranila održavanje ovog skupa, najavljenog za subotu, 6. oktobra, prenose E-novine.

“Države treba da se uhvate u koštac sa predrasudama, a ne da se predaju. Apelujem na Vladu da preduzme mjere kako bi obezbijedila odgovarajuću zaštitu za LGBT zajednicu, kao i za druge osjetljive zajednice i manjine, kao što je romska, kako bi mogle da ostvare svoje slobode izražvanja i slobodnog okupljanja”, rekla je Pillay.

"Apelujem na vlasti da omoguće ponovno zakazivanje parade 2012. za LGBT zajednicu”, dodala je ona.

Pillay je rekla i da je Kancelarija UN za ljudska prava spremna da pomogne Vladi Srbije u tim naporima, u bliskoj saradnji s međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao i sa državnim institucijama i organizacijama iz oblasti civilnog društva.

Navi Pillay je podsjetila da će sljedeće godine Savjet UN za ljudska prava na Univerzalnom periodičnom pregledu analizirati konkretne korake koje su srpske vlasti učinile u oblasti zaštite ljudskih prava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak