"Vjerska zajednica ne treba da se bavi politikom"

Radiosarajevo.ba
"Vjerska zajednica ne treba da se bavi politikom"

SDP i SDA, dvije vodeće bošnjačke stranke, nisu podržale deklaraciju pod okriljem Islamske zajednice u Srbiji, jer smatraju da vjerska zajednica ne treba da se bavi političkim pitanjem.

Na skupu u Novom Pazaru koji je juče organizovan pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji i muftije Muamera Zukorlića, usvojena je Deklaracija kojom se izražava zabrinutost zbog političkog i ekonomskog položaja Bošnjaka, a od Vlade traži da, u razmatranju pitanja regionalnog razvoja, uvaži specifičnosti Sandžaka.

Posle razgovora koji je trajao oko osam sati, učesnici skupa u Novom Pazaru objavili su Deklaraciju u kojoj se skreće pažnja na ekonomsku diskriminaciju građana Sandžaka a od vlade u Beogradu traži program privrednog oporavka regiona.

Deklaracijom se izražava i zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava muslimana u Srbiji a traži se i ostavka ministra vjera Bogoljuba Šijakovića, zbog izjava povodom posjete poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i njegovih izjava.

Učesnici skupa - predstavnici islamske zajednice, nevladinih organizacija i manjih, lokalnih partija traže da se ne dozvoli rasparčavanje Sandžaka.

“Takođe je upućen zahtjev da buduća ustavna i zakonska rešenja imaju u vidu specifičnosti Sandžaka , te da ta rešenja uvaže te specifičnosti”, rekao je Muamer Zukorlić, muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Skupu u Novom Pazaru prisustvovali su i funkcioneri SDP-a, ali nisu podržali Deklaraciju jer zahtjevi, kako kaže Munir Poturak, narodni poslanik, mogu da unesu zabunu i nove podjele ali i da smetaju izabranim predstavnicima Bošnjaka koji se u državnim institucijama bore za interese svoje zajednice.

“Ovi problemi treba da se rešavaju u institucijama, na način na koji je to primereno i ovom trenutku i način na koji to odgovara stanovništvu koje živi ovde, i jednom i drugom. Mislim da u ovoj državi ima snage da se stvara jedna harmonija, i na ovom prostoru i drugdje u Srbiji. Možda je previše oštar zahtev prema ministru Šijakoviću, ali mislim da je i ministar mogao drugačije da se odnosi prema dešavanjima u Sandžaku”, rekao je Munir Poturak, narodni poslanik SDP-a.

Deklaraciju ne podržavaju ni stranke okupljene oko SDA Sulejmana Ugljanina, čiji predstavnici nisu ni učestvovali na skupu. Esad Džudžević podsjeća da se o svim navedenim pitanjima već izjasnilo Bošnjačko nacionalno veće koje je, po Ustavu, ovlašćeno da se njima bavi. To, tvrdi nije posao Islamske zajednice.

„Moj kolega Poturak takođe nije potpisao tu deklaraciju iz sličnih razloga, i mislim da je to jedna dobra stvar, da Islamska zajednica u Srbiji se bavi svojim temama, zajedno sa Islamskom zajednicom Srbije, a da nama u parlamentu prepusti da se izborimo za što bolji položaj Bošnjaka, i u ekonomskom i u manjinskom smislu“, kaže Esad Džudžević, narodni poslanik Bošnjačke lista za evropski Sandžak.

Dvije vodeće bošnjačke stranke SDP i SDA i njihovi partneri najavili su saradnju da će tražiti od Vlade garancije da će šest sandžačkih opština biti dio jednog regiona, odnosno da podrže Prijedlog zakona o regionalnom razvoju samo ako opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje budu u jednom regionu.

b92

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak