Vizna liberalizacija za Zapadni Balkan?

Radiosarajevo.ba
Vizna liberalizacija za Zapadni Balkan?

Evropska komisija je predstavila zemljama članicama EU-a dopunjeni izveštaj o ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju u zemljama Zapadnog Balkana. Najavljuju se prepruke za ukidanje viza za region.

Ažurirani izveštaj Evropske komisije o ispunjavanju uslova predviđenih Mapama puta za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju dostavljen je u ponedjleljak popodne (25.05.) zemljama članicama EU-a.

Prvobitni izveštaj iz novembra 2008. dopunjen je novim informacijama koje je, tokom prvog kvartala 2009., prikupilo 15 evropskih ekspertskih misija dok su boravile u 5 zemalja Zapadnog Balkana. U procenama ispunjenosti uslova iz Mapa puta u zemljama Zapadnog Balkana, pored delegacija Evropske komisije (EK) učestvovali su i stručnjaci iz zemalja članica EU.

Iz Komisije su objavili da su već dobili i prve komentare iz zemlja članica na taj izveštaj. Na Komisiji je da sada finalizira svoj izveštaj i prosledi ga i onim zemljama Zapadnog Balkana koje su u procesu ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju.

Opipljiva perspektiva

Podpredsednik EK-a, i komesar zadužen za pravo, slobode i sigurnost EU-a, Jack Baro, pohvalio je ovom prilikom uložene napore zemlja Zapadng Balkana u procesu implementacije Mapa puta, kao i kooperativnost tih zemalja sa evropskim ekspertskim misijama.

Baro je istakao da će, što je pre moguće, izaći i sa preporukama za ukidanje viznog režima, i to za, kako je rekao, „onu zemlju ili zemlje“ koje su ispunile uslove predviđene Mapom puta. Potpredsednik EK dodao je i to da veruje da je vizna liberalizacija „opipljiva perspektiva“ za sve zemlje Zapadnog Balkana.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak