Više Srba na barikadama nego prethodne noći

Radiosarajevo.ba
Više Srba na barikadama nego prethodne noći

Srbi su u znatno većem broju prisutni na barikadama na sjeveru Kosova u odnosu na prethodne noći, javlja dopisnik Srne.

Uplašeni da će KFOR krenuti u potpuno uklanjanje barikada, krizni štabovi opština su pozvali građane da se u što većem broju okupe i mirno, bez bilo kakvog provociranja, nastave da tijelima štite barikade.

Agenciji Srna potvrđeno je u Kriznom štabu Kosovske Mitrovice da su u toku konsultacije predsjednika sve četiri srpske opštine sa sjevera Kosova i da se očekuje dolazak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića.
        
Srbi su nastavili sa ojačavanjem svih postavljenih barikada, nakon pokušaja pripadnika KFOR-a da uklone barikade sa prilaza administrativnom prelazu Jarinje.
        
Za sada incidenata nema, ali je prisutan veliki strah i uznemirenje, jer je KFOR prije preduzimanja akcije uklanja barikade na Jarinju sa nje uklonio zastavu Srbije i povećanim brojem vojnika prisilio Srbe da se povuku stotinjak metara dalje.

To, kako kažu u Kriznom štabu Kosovske Mitrovice, navodi na zaključak da KFOR neće prezati od upotrebe sile da deblokira magistralne puteve na sjeveru Kosova, zbog čega je upućen apel građanima da ostanu mirni i sabrani.
                
Srbi sa sjevera Kosova već deseti dan dežuraju na barikadama koje su postavljene na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, a u Kosovskoj Mitrovici u blokadi je glavni most preko Ibra, gdje su građani postavili šator i ložili vatru, kako bi se zagrijali tokom noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak