Više od 30 šefova država krajem juna u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Više od 30 šefova država krajem juna u Zagrebu

Središnju proslavu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 30. juna na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu uveličat će 16 predsjednika država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova, izjavio je u petak u Zagrebu na press konferenciji predsjednik Radne grupe za obilježavanje pristupanja Hrvatske EU Tomislav Saucha.

"Od potvrđenih dolazaka, imamo 16 pred država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova. Ukupni broj stranih gostiju do sada je oko 120", rekao je Saucha.

Iz institucija Europske unije svoj su dolazak, među ostalima, potvrdili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Na središnjoj proslavi iz zemalja EU-a očekuju se predsjednici Rumunjske, Grčke, Italije, Litve, Cipra, Češke, Slovenije i premijeri Poljske, Latvije, Mađarske, Belgije, Slovačke, Malte te austrijski kancelar i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kada su u pitanju zemalje jugoistočne Europe, one će na svečanosti biti zastupljene na razini predsjednika, premijera, potpredsjednika vlade i ministara vanjskih poslova. Svoj su dolazak potvrdili i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga.

Na pitanje novinara je li dolazak Tomislava Nikolića definitivan, Saucha je odgovorio da je "za njega ispunjen registracijski obrazac. Dakle, mi smatramo to službenom potvrdom i veselimo se svima koji će doći", javila je Fena

Proslavi će također nazočiti posebni izaslanik pape Franje kardinal Giovanni Lajolo, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Ricker i kanadska ministrica rada Lisa Raitt.

Zasad nema potvrde dolazaka iz Velike Britanije, Francuske i Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak