Vesna Pešić: To što radi patrijarh Irinej je bezobrazluk

Radiosarajevo.ba
Vesna Pešić: To što radi patrijarh Irinej je bezobrazluk

Kvazisrpski nacionalisti žele dokazati da u Srbiji nema pedera, kazala je Vesna Pešić u intervjuu za Agenciju Anadolija, potaknuta pozivom patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja premijeru Srbije Ivici Dačiću da zabrani održavanje Parade ponosa u Beogradu.
 
Bivša visoka funkcionerka Liberalno-demokratske partije (LDP), nekada predsjednica Građanskog saveza i jedan od osnivača Helsinškog komiteta (HK) u Srbiji Vesna Pešić kaže: 

"Bezobrazluk je to što rade patrijarh Irinej, Amfilohije i ti popovi. Oni svake godine nameću to da je pitanje Parade ponosa istovremeno i pitanje religioznih građana. Pa,  neka religiozni građani sjede kod kuće. Ni u Americi ili Francuskoj se svi ne slažu sa ponašanjem tih ljudi, ali oni u vrijeme parade sjede kog kuće. Ne moraju svi učestvovati, ali morate pokazati toleranciju. Ovdje je u pitanju kvazisrpski nacionalizam i pokušaj da se dokaže da u Srbiji nema pedera.

Postoji lijenost policije i premijera Ivice Dačića da se osigura taj skup. Vlasti pričaju o sigurnosnim rizicima o kojima mi ništa ne znamo. Država neće da objasni kakvi su to rizici. Ispada da su ti  huligani jači od Srbije. A mislim da nisu. Država mrzi da se troši za ravnopravnost građana. Pošto država to neće, onda se pravi luda i priča o sigurnosnim rizicima da se taj skup ne održi. Zapravo, država se izvlači kada tvrdi da su huligani sigurnosni rizik", kazala je Pešić za AA.
 
Osvrćući se na dileme koje se posljednjih dana javljaju u javnosti Srbije o tome da li Srbija okreće leđa Bruxellesu, Pešić je odgovorila da se isto pitanje postavljalo i poslije prošlogodišnjih nemira na Kosovu.
 
"Bivši predsjednik Boris Tadić nije prihvatio sugestije njemačke kancelarke Angele Merkel oko Kosova, pa Srbija nije dobila kandidaturu. Sada se dešava ista stvar. Stiglo je sedam uslova. Jedan uslov je bio da Srbija mora da potpiše  ugovor o relacijama s Kosovom. Sada je, opet, rečeno da mi to ne možemo uraditi. Odnos Srbije prema EU je stalo vezan za politiku prema Kosovu. Dakle, to je ta politika Srbije "i EU i Kosovo". I to vam je kao klackalica, malo EU, malo Kosovo. Tako da se tu ništa nije promijenilo. To je  ta ista politika Srbije koja uopće nije napravila odluku da li mi energično idemo kao EU ili je to dugoročni put gdje mi kalkuišemo da li ćemo  malo nešto učiniti za Kosovo, pa malo za EU. Pošto ta politika nije ništa, onda nikad neće biti - ni EU, niti Kosova", zaključuje Pešić.
 
Komentirajući nove sjednice vlade Srbije i Republike Srpske, Pešić veli kako godinama slušamo priče o strateškom partnerstvu Srbije i tog entiteta.
 
"Neprekidno smo gledali Borisa Tadića kako trči kod Milorada Dodika, a evo i novi premijer Ivica Dačić već nekoliko puta ide tamo. To trčanje kod Dodika podsjeća na traženje pečata i potpisa od njega", zaključuje Pešić u intervjuu za Agenciju Anadolija

Vezano: Zabranjena Parada ponosa u Beogradu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak