Vekarić: Ganić jeste odgovoran za zločin u Dobrovoljačkoj

Radiosarajevo.ba
Vekarić: Ganić jeste odgovoran za zločin u Dobrovoljačkoj
Vekarić: Ako nije Ganić, ko je? (Foto: Dragan Kujundžić/e-novine)

Iako je britanski sud odbio izručiti Ejupa Ganića srbijanskom pravosuđu zbog navodnog ratnog zločina, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ubijeđeno je da je on ipak odgovoran za zločine, rekao je zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tvrdnju Ganića da je zahtjev za njegovo izručenje Srbiji dio političke trgovine, Vekarić ocjenjuje kao posljednju od njegovih manipulacija, ističući da se Ganić u odbrani "služio raznim sredstvima van okvira fair-playa".

Vekarić je dodao i da komentare Ganića smatra kampanjom i pritiskom na viši sud, "kojem će se po svoj prilici tužilaštvo u Beogradu žaliti", prenosi "Blic".

"Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici nema nijedne presude. A neko je odgovoran za 52 žrtve. Ako nije Ganić odgovoran, ko je? U našim optužnicama više od 90 posto optuženih su Srbi, prema tome, mi imamo pravo da postavimo ovo pitanje", istakao je Vekarić, prenosi Srna.

"Blic" piše da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, koje je tražilo Ganićevo izručenje, još nije donijelo odluku o podnošenju žalbe na presudu londonskog suda.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da su Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjim postupcima pokazali da su apsolutno spremni da procesuiraju počinioce krivičnih djela ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnost ili nacionalnost žrtava.

Ona nije željela da komentariše obrazloženja suda u Londonu da bi suđenje u Srbiji bilo "politički motivirano", navodeći da je slučaj "Ganić" isključivo stvar pravosudnih organa, a ne politike.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Heathrow u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Sud u Londonu oslobodio Ganića
Ganić dočekan na aerodromu u Sarajevu
Ganić: Jasno je da je BiH bila napadnuta 1992. (INTERVJU)
Dodik: Puštanje Ganića pokazuje da su srpske žrtve manje vrijedne

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak