'Uzorna briga za slovensku manjinu u Hrvatskoj'

Radiosarajevo.ba
'Uzorna briga za slovensku manjinu u Hrvatskoj'

Bilo bi sjajno da su odnosi Hrvatske i Slovenije u svemu dobri kao što je dobar status slovenske manjine u Hrvatskoj, ocijenio je u četvrtak predsjednik komisije slovenskog parlamenta za Slovence u inozemstvu.

Izaslanstvo komisije na čelu s Francom Pukšičem u dvodnevnom je posjetu Hrvatskoj u sklopu turneje po zemljama u kojima žive Slovenci.

“Da su odnosi između Hrvatske i Slovenije na svim područjima tako uzorni kao briga obiju zemalja za slovensku manjinu u Hrvatskoj, o njima bi se govorilo samo u superlativima”, rekao je na konferenciji za novinare u Slovenskom domu u Zagrebu. U srijedu je Pukšič posjetio Split, a posjet nastavlja u Varaždinu, javila je Fena.

Glavni problem većine slovenskih društva u Hrvatskoj, a sva su povezana u jedan savez koji je “uzoran primjer za druge države u kojima žive Slovenci”, jest nedostatak vlastitog prostora, što će pokušati riješiti u suradnji s hrvatskim vlastima, rekao je.

Slovenaca po najnovijem popisu stanovništva ima dvostruko manje nego 1991., a i najstarija su manjina po dobnoj strukturi u Hrvatskoj, a Pukšič se nada da će se to stanje u nekoliko godina popraviti s ulaskom Hrvatske u EU i s uvođenjem učenja slovenskog jezika. Slovenci to pravo već koriste u varaždinskoj županiji, a treba se potruditi da ga iskoriste i u drugim dijelovima zemlje, u skladu s hrvatskim zakonima, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak