Uživo iz Maribora: Kako je gradonačelnik odstupio

Radiosarajevo.ba
Uživo iz Maribora: Kako je gradonačelnik odstupio

Protesti koji se se proteklih dana dešavali u Mariboru, drugom po veličini gradu u Sloveniji, odavno su prestali biti samo okupljanja kojima su građani zahtijevali ostavku gradonačelnika Franca Kanglera. Pretvorili su se u svenacionalni val nezadovoljstva koji se manifestira na ulicama mnogih slovenačkih gradova, od Ljubljane do Celja. 

Najnovija vijest, saopćena u četvrtak oko 13:00 sati je da je prozivani gradonačelnik Maribora objavio svoju ostavku, te da će taj posao obavljati do 31. decembra. 

Tim povodom, na valovima RadioSarajeva razgovarali smo sa kolegom Bojanom Baumanom, novinarom mariborskog dnevnog lista Večer i portala Vecer.com

"Dio priče je završen. Danas je u Sloveniji i tradicionalni blagdan Miklavž (Sv. Nikola) tokom kojeg se daruju djeca. Ali ova vijest je dar za sve nas koji više nismo željeli da vidimo Kanglera kao gradonačelnika", započinje svoj raport iz Maribora naš kolega Bauman.

"Ovo je bio Kanglerov drugi mandat, a dobio ga je velikom većinom, no ako danas pitate nekog od građana jesu li glasali za njega, niko to neće priznati. Čim je dobio drugi mandat, počelo se masovno graditi u Mariboru, ali tako da je pola sredstava otišlo na izgradnju, a pola u džepove pojedinaca. Trenutno postoji i deset kaznenih prijava koje ukazuju da je u tome i Kangler u tome imao lične koristi", kaže kolega Bauman. 

"Treći veliki protestni skup građana Maribora eskalirao je u sukobe sa policijom i prerastao je u opasnu stvar za cijelu državu. Sve je počelo je sa 500 ljudi koji su se udružili putem Facebooka. Potom ih je bilo 1000, da bi se uskoro uključila cijela Slovenija. Ti protesti su prerasli u jedno opće nezadovoljstvo vlašću, sudstvom, policijom... Nadamo se da sada neće biti po onom 'Kralj je mrtav živio kralj', tj. dam, nakon preko dvadeset godina samostalnosti Slovenije, više ne treba ovakav vid vladavine pojedinaca. 

Međutim, na proteste po Sloveniji sada izlazi sve više mladih ljudi, kojima se teško bilo šta može objasniti , i kojima ne možeš zamazati oči kozmetičkim promjenama. Oni hoće jasnu budućnost, a trenutna situacija je takva da idu u susjednu Austriju brati grožđe, za što dobijaju dva puta više nego ovdje.

Za 14. decembar opet su sazvani protesti i opet će Maribor izaći na ulice. Protesti se šire na republičku vladu, a svoje proteste u Ljubljani dobio je i njihov gradonačelnik Zoran Janković, ali i premijer Janez Janša koji je već napravio prvi korak i objavio prijedlog promjena. Ali, to je ona vrsta prijedloga u stilu da se ništa suštinski ne promijeni", pojasnio je slušateljima Radio Sarajeva kolega Bauman iz Maribora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak