'Ustanak' Mariborčana protiv gradonačelnika

Radiosarajevo.ba
'Ustanak' Mariborčana protiv gradonačelnika

U Mariboru se sinoć dešavao 'ustanak', kako su ga nazvali slovenački mediji, najmasovniji skup građana koji zahtijevaju ostavku korumpiranog gradonačelnika.

Na ulice Maribora je izašlo oko 10.000 građana, a zabilježeni su i brojni incidenti i sukobi s policijom, nakon što je ona pokušala da ih rastjera suzavcem. Nekoliko ljudi je povrijeđeno, a nekolicina uhapšena.

Građani su nosili natpise sa zahtjevima da Franc Kangler prestane da "rasprodaje njihov grad", a mnogi su bili odjeveni u majice na kojima je slika njihovog gradonačelnika uz natpis: Gotof je!.

Gradonačelnik još uvijek odbija da ode, tvrdeći da bi to bila šteta za grad, dok demonstranti obećavaju nove proteste, i ne samo u Mariboru nego i po cijeloj Sloveniji. Zgrada u kojoj su gradonačelnikove kancelarije je zasuta jajima i petardama, a ovaj put su demonstranti i zapalili lutku gradonačelnika Kanglera.

Policija je, danas, morala da upotrebi suzavac da bi rasterala demonstrante, a u metežu je došlo i do povreda - ranjeno je deset policajaca, a broj ranjenih demonstranata još uvek nije precizan.

Slovenački mediji javili su da je u Mariboru opsadno stanje, opštinsku zgradu još uvek čuva policija, a nad gradom kruži policijski helikopter.

Podršku demonstrantima je dala i međunarodna grupa Anonymous, koja je privremeno blokirala web stranice grada Maribora i gradonačelnika.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak