Uspostavljen bezvizni režim između Turske i Srbije

Radiosarajevo.ba
Uspostavljen bezvizni režim između Turske i Srbije
Sa susreta dva premijera (Foto: Tanjug)

Od danas građani Srbije i Turske mogu bez viza putovati u ove dvije zemlje. Ministri vanjskih poslova Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su u Beogradu sporazum o međusobnom ukidanju viza.

Predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetković sastao se sa premijerom Turske, a očekuju se i razgovori predsjednika Srbije Borisa Tadića i Recepa Tayyipa Erdogana.

Ministarka za nacionalni investicijski plan Verica Kalanović i Davutoglu potpisali su Memorandum o razumijevanju o izgradnji dionice autoputa Beograd - Južni Jadran od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege, prenosi Tanjug.

Sa predstavnicima turskih firmi Kalanovićka je potpisala i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8 od Novog Pazara do Aljinovića.

Premijeri Srbije i Turske Cvetković i Erdogan ocijenili su da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i da postoji osnova za njihovo dalje unapređenje, a da Balkan u budućnosti treba da bude zona stabilnosti i mira, a ne konflikata.

Erdogan je govoreći o Balkanu istakao da je u ovom regionu neophodno izvršiti demokratizaciju i dodao da mržnja nikome nije donijela dobro.

"Jučerašnja posjeta predsjednika Srbije Srebrenici i Deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici predstavljaju divne primjere na koji se način mogu prebroditi teškoće", istakao je Erdogan.

Cvetković i Erdogan su razgovarali i o situaciji u BiH istakavši da sve zemlje imaju istovjetne pozicije.

"Moramo da krenemo putem pomirenja u regionu, a ono što Srbija čini u posljednje vrijeme daje osnovu za taj proces pomirenja i uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa", rekao je Cvetković, koji je domaćin turskom kolegi.

Ministri u Vladama Srbije i Turske potpisali su danas šest dokumenata, uglavnom o saradnji u domenu infrastrukture, kao i sporazum o ukidanju viza. Premijeri su istakli značaj potpisivanja ovih dokumenata i posebno ukazali na važnost investicija.

Kada je riječ o Kosovu, Erdogan je ponovio da stav Turske, koja je priznala nezavisnost Kosova, nije prepreka za razvoj bilateralnih odnosa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak