Uskoro stiže zahtjev za izručenje

Radiosarajevo.ba
Uskoro stiže zahtjev za izručenje

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će zahtjev za izručenje Dragana Paravinje biti poslat BiH čim se steknu uslovi, odnosno dobije potrebna dookumentacija.

"To bi moglo biti već danas ili za nekoliko dana", kaže Bošnjaković i dodaje da očekuje da će taj zahtjev biti prihvaćen s obzirom da je Paravinja u Hrvatskoj izvršio najteže krivično djelo jer je priznao da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić.

On je naveo da nema potrebe za izmjenama zakona zbog slučaja Dragana Paravinje, ali je istakao eventualnu potrebu proširenja sporazuma zemalja u regionu o izručenju vlastitih državljana.

"Hrvatska ima sporazume o izručenju državljana sa Srbijom i Crnom Gorom, a priprema sporazume i s Makedonijom i BiH, ali za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije, pa bi trebalo analizirati te sporazume i vidjeti u kojem dijelu ih treba proširiti", rekao je Bošnjaković.
        
Prema njegovim riječima, Hrvatska ima niz sporazuma koji se odnose na izvršavanja i preuzimanje krivičnih sankcija, ali u slučaju "Paravinja" Srbija nije uputila zahtjev Hrvatskoj da preuzme izvršavanje krivične sankcije zatvora koju mu je izrekla, javili su hrvatski mediji.

Dragana Paravinju uhapsila je policija Republike Srpske 26. juna u Donjim Srđevićima kod Srpca. Paravinja, koji je priznao ubistvo Bilićeve u Hrvatskoj i koji je optužen za silovanje u Istočnom Sarajevu, juče je prebačen u KPZ "Kula" u Istočnom Sarajevu.

U Hrvatskoj već drugi dan intenzivno se traga za tijelom 17-godišnje Antonije Bilić na širem području od Oklaja do Kistanja, rijeci Krki, te lokacije od Brljana prema hidrocentrali. I današnja potraga u koju su bile uključene i hrvatska i slovenačka vojska, završena je bez rezultata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak