Uskoro otvaranje zapečaćenog depozita predsjedništva SFRJ

Radiosarajevo.ba
Uskoro otvaranje zapečaćenog depozita predsjedništva SFRJ


Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić izjavio danas kako se uskoro otvara zapečaćeni depozit predsjedništva SFRJ u Narodnoj banci u kojem se može naći i dio koji može biti ostavština Josipa Broza Tita ali i možda i nekih trećih osoba, javlja Tanjug.

"Nekvalifikovani ljudi daju nekvalifikovane izjave. To uopće nije ostavština Broza i tako se i ne zove. To je depozit koje je predsjedništvo SFRJ zapečatilo u Narodnoj banci, u tom depozitu može da bude i dio Brozovih ličnih stvari i to će onda da pripada ostavštini", objasnio je Antić gostujući  u jutarnjem programu TV Pink.

Međutim, dodao je on, zasigurno postoje i stvari trećih osoba tako da će to biti i ostavština tih ljudi.

Ovaj depozit je nosio oznaku  državna tajna i zato  niko ne može da nazoči njegovom otvaranju, jer se ne zna što će se naći od relevantnih državnih dokumenata koji nisu za javnost i to se mora izdvojiti i predati drugoj komisiji koja će reći gdje se može, a gdje ne odmah skinuti oznaka državne tajne, kazao je Antić, koji je dobio punomoć  predsjednika Republike za otvaranje depozita.

Antić je kazao kako u papirima koje je vidio  ima nekih stvari kao što su prstenje i satovi koji pripadaju Titovoj ostavštini i što će otići njegovim nasljednicima, ima stvari koje će pripasti trećim osobama ali će sigurno biti i nešto što je državno.

Po njegovim riječima postoji zakon iz tog vremena po kome su pokloni koje je rukovodilac dobio državna svojina, ali za Tita to nije važilo, što je, kako kaže, protivustavno, piše Fena.

"To će se na kraju oboriti i jasno je da to tako ne može", kazao je Antić.
Antić je naveo kako će u utorak,19. marta  imati sastanak sa predstavnicima NBS-a oko nekih tehničkih detalja, poslije čega će, uz određene mjere sigurnosti, uslijediti otvaranje depozita u centralnoj banci.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak