Uskoro odluka o imenu Makedonije

Radiosarajevo.ba
Uskoro odluka o imenu Makedonije

Međunarodni sud pravde (ICJ) će 5. decembra objaviti svoju odluku o sporu Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslavenske republike.

Spor oko imena traje od 1991. godine, a Makedonija smatra da ima pravo na svoje dosadašnje ime. Međutim, Grci su uložili protest smatrajući da je Makedonija naziv njihove pokrajine i da je taj naziv dio njihove historijske baštine.U zvaničnim se međunarodnim krugovima koristi naziv 'Bivša jugoslovenska republika Makedonija' (FYROM) , a pod ovim imenom Makedonija je primljena u članstvo UN-a 1993. 

"Međunarodni sud pravde (ICJ) , glavno pravosudno tijelo Ujedinjenih naroda, proglasit će 5. decembra 2011. svoju odluku u predmetu primjene privremenog sporazuma od 13. septembra 1995.", navodi ICJ u saopćenju.

U septembru 2008. Makedonija se obratila ICJ-u u nastojanju da zaustavi grčko protivljenje makedonskom pristupu NATO-u i bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji. Makedonija zamjera Grčkoj što je uložila veto na njezin pristup NATO-u u aprilu 2008., te tvrdi da je Atina prekršila privremeni sporazum zaključen između dviju zemalja 1995. koji određuje bilateralne odnose.

Više do 120 zemalja, među kojima Rusija i SAD, ipak su priznale tu zemlju pod imenom Republika Makedonija, prenosi agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak